Beleggers teleurgesteld; Winstgroei Aegon daalt na recordjaar

DEN HAAG, 20 MAART. De groei van de nettowinst van Aegon vlakt in het lopende jaar af. De verzekeraar voorziet een toename van 20 procent, nadat de winst in het voorbije jaar met 41 procent toenam tot 2,2 miljard gulden.

Vooral de overname van de Amerikaanse verzekeraar Providian en de waardestijging van dollar en pond droegen bij aan Aegons winstexplosie.

Beleggers reageerden gisteren teleurgesteld op de prognose van bestuursvoorzitter K. Storm. Ondanks 'het beste resultaat uit de geschiedenis' moest het aandeel bijna 8 gulden van de openingskoers inleveren tot 247,10.

“Voorzichtig?”, vroeg Storm zich gisteren af tijdens een toelichting op de jaarcijfers. “Wij zijn altijd voorzichtig, maar 20 procent is toch niet zo slecht? We kunnen er niet vanuit gaan dat we ieder jaar kunnen rekenen op een prachtige aandelenmarkt, een sterke rugwind van valuta-effecten en een grote acquisitie in de Verenigde Staten”.

Afgezien van deze factoren bedroeg de autonome winstgroei 22 procent. De sterke dollar en pond zorgden voor 6 procent, terwijl de acquisities de rest vormden. In Nederland steeg de winst met 16 procent tot 1,47 miljard gulden, op de tweede thuismarkt (de Verenigde Staten) was die groei 87 procent tot 1,38 miljard gulden. De winst in Groot-Brittannië steeg met 59 procent tot 257 miljoen gulden.

Storm herhaalde de boodschap dat expansie van het concern vooral uit autonome groei moet komen in Nederland, de VS, Groot-Brittannië, Hongarije en Spanje. Hij noemde deze strategie zelf enigszins saai. “Maar overnemingen zijn niet meer dan de slagroom op de taart.” Als er al overnames buiten de vijf kernlanden komen, dan hebben Scandinavië, Centraal Europa en Zwitserland de meeste kans.

Zeker met de overname van Providian zijn levensverzekeringen veruit de belangrijkste activiteit van Aegon geworden. Met een bijdrage van 2,6 miljard gulden (plus 48 procent) aan de bruto-opbrengsten is 'leven' goed voor 82 procent. De ziekte-en ongevallenverzekeringen brachten 214 miljoen (plus 25 procent) in het laatje, terwijl 'schade' dankzij een lichte groei op 110 miljoen uitkwam. De bankactiviteiten, onder meer Bank Labouchere en Spaarbeleg, leverden 238 miljoen gulden op, een groei van 38 procent. Spaarbeleg telt inmiddels 1,2 miljoen rekeninghouders.