Beethoven

'Symfonieorkesten voeren te weinig Beethoven uit,' schrijft Kasper Jansen (CS 13-03). Gelijk heeft hij. Het probleem is dat dirigenten die Beethoven op meer dan incidentele basis willen dirigeren een uitstervend ras vormen. De oorzaak hiervan is zo'n dertig jaar geleden ontstaan. Toen eigenden de 'oude-muziekspecialisten' zich de Eerste Weense School toe.

Wie zich na die machtsovername anders uitliet over het uitvoeren van Haydn, Mozart en Beethoven dan hun leer voorschreef, werd weggehoond. Deze houding verdween pas toen Harnoncourt liet weten dat de Eerste Weense School ook op moderne muziekinstrumenten mocht. Maar toen was het kwaad al geschied. Alleen grote dirigenten als Böhm, Karajan en Bernstein waren oud en wijs genoeg om zich er weinig van aan te trekken.

Zo zit iedere jonge dirigent met twee intimiderende historische schimmen. De een bestaat uit de legendarische Beethoven-interpreten, de andere door de vertegenwoordigers van de Authentieke Uitvoeringspraktijk. Is het dan vreemd dat dirigenten benauwd dromen van Beethoven?

    • Soloslagwerker Koninklijk Concertgebouworkest
    • N. Le Large