Balakov held van Stuttgart; Roda maakt klucht van duel met Vicenza

ROTTERDAM, 20 MAART. Met een lachwekkende afgang is gisteravond een einde gekomen aan het optreden van degradatiekandidaat Roda JC in de Europa Cup II. De stuntelende Limburgers mochten zich gelukkig prijzen dat Vicenza het na een wervelende eerste helft wel genoeg vond. Op de 4-1 nederlaag op Kaalheide volgde tegen de Italiaanse middenmoter een vernederende 5-0 in stadion Romeo Menti.

Die cijfers illustreerden vooral hoe zwak de oppositie voor Roda JC in de eerste twee ronden was geweest. Tegen de amateurs van Beersheva en Primorje produceerde de Nederlandse bekerwinnaar twintig goals. De Italianen hadden er in twee wedstrijden tegen Roda meer dan tien kunnen maken. Zelden werd op Europees niveau zo geschutterd als door de verdediging van Roda. Vooral het derde doelpunt van Vicenza had in een slapstick niet misstaan.

De zwakke doelman Kässmann schoot de bal tegen verdediger Van Haaren op, diens collega Valgaeren kopte verkeerd weg, waarna de Italiaanse aanvaller Mendez het foutenfestival besloot met een fraaie omhaal. Interim-trainer Theo Vonk moest erkennen dat er amateuristische fouten waren gemaakt. “Het was een stevig pak voor onze broek”, gaf hij toe. “Kinderlijke blunders lagen eraan ten grondslag. Zulke fouten zijn op dit niveau dodelijk.”

Vonk had er vooraf hard aan getrokken in de hoop op redelijk resultaat maar al zijn tirades, adviezen, gesprekken en aanmoedigingen haalden weinig uit. Het vertrouwen was zoek en bleef zoek. De toekomst is somber. Volgende woensdag staat PSV klaar in Eindhoven. De opvolger van de ontslagen Martin Jol trachtte de verdeelde selectie weer op een lijn te krijgen, maar de opstelling en speelwijze deugden in de eerste helft van geen kant.

De verdedigers 't Hart en Senden hadden binnen tien minuten geel te pakken voor keiharde charges en ze vergaloppeerden zich bij alle vijf kansen die de Italianen prompt doelpunten opleverden. Senden kreeg later een elleboog van Luiso in zijn gezicht. Assistent-coach Achterberg behoedde de Limburger voor een rode kaart. Een blunder van Vonk was de spits Peeters op te stellen. De Belg, wiens te grote mond in de voorbereiding was gesnoerd, deed 45 minuten niets goed.

De verdediging faalde keer op keer. Al in de 4de minuut liep Luiso door na een communicatiestoornis tussen 't Hart en Kässmann, 1-0. In de 25ste minuut had Firmani succes met een volley, veertien minuten later scoorde Mendez 3-0. Even later mocht Ambrosetti op zijn gemak de hoek uitkiezen en een minuut na rust overwoog Zauli een stuk of drie mogelijkheden voor zijn score en besloot tot een hoog wippertje, 5-0. Alleen omdat Vicenza zich vervolgens toelegde op gallery play ontsnapte Roda aan een oorwassing met nog grotere cijfers.