'Amerika verzacht sancties tegen Cuba'

WASHINGTON, 20 MAART. De Amerikaanse president Clinton zal vandaag een versoepeling van het embargo tegen Cuba aankondigen. Dat hebben niet nader aangeduide hoge Amerikaanse functionarissen gisteren gezegd. Zo zouden twee in 1994 genomen sanctiemaatregelen worden opgeheven, waardoor chartervluchten voor humanitaire doeleinden weer mogelijk worden en Amerikanen van Cubaanse afkomst en Cubaanse ballingen maandelijks een bedrag tot 300 dollar kunnen overmaken naar hun achtergebleven familie.

Daarnaast zou de vergunningsregeling voor het sturen van medicijnen naar Cuba versoepeld worden. De Amerikaanse politiek tegenover Cuba blijft ongewijzigd, zo werd in Washington onderstreept. Het economische embargo blijft onverminderd van kracht.

De versoepeling van het embargo wordt in verband gebracht met de toenemende druk van het Vaticaan op Washington. Tijdens zijn bezoek aan Cuba in januari riep de paus op het lijden van de Cubaanse bevolking te verzachten. De kerk is de enige grote, niet door de staat gecontroleerde institutie op het eiland en verzorgt de distributie van humanitaire middelen uit de VS. (AP, AFP)