Winkels

Beckjorindo

Achter de pui van een groot gebouw op de Kop van Zuid in Rotterdam, waar je alleen kantoren vermoedt, zit onverwachts een winkel. Het pand heeft een entresol en is rood en geel geverfd ter verhoging van de sfeer. Beckjorindo verkoopt artikelen uit zeer uiteenlopende delen van de wereld: handgemaakt Mexicaans aardewerk, klassieke meubelen uit Java en Balinees houtsnijwerk in verschillende prijsklassen. Zo kost een houten katje ƒ 15 en een klein Indisch masker ƒ 80. De exotische waar die Beckjorindo verkoopt, doet vooralsnog wat vreemd aan in dit verlaten deel van de stad.

*Beckjorindo, Stieltjesstraat 154, Kop van Zuid, Rotterdam. Wo t/m zo 12-18u. Tel 010-2907885.

Thole & Bojoh

Zoals bij alle postorderbedrijven is het bij Thole & Bojoh moeilijk in te schatten welke maat de juiste is. Daar staat tegenover dat het postorderbedrijf bekende merken verkoopt, zoals Anna Sui, Analik, French Connection en Björn Borg. Behalve mannen- en vrouwenkleding levert Thole & Bojoh kinderkleding, schoenen, tassen, ondergoed, riemen en stropdassen. Thole & Bojoh wil mensen van maandag t/m zondag aankleden en verkoopt daarom zowel vrijetijdskleding als kleding voor naar het werk. De catalogus is aan te vragen per telefoon of fax. Een bestelling wordt binnen drie dagen per post geleverd als de kleding op voorraad is.

*Thole & Bojoh. Bestellingen op werkdagen van 9-21u, za/zo 11-17u. Tel 020-4228822, fax 020-4228866.

Le Souk

Het interieur van kapsalon Le Souk in Amsterdam is strak en sober. Voor in de winkel staat een grote houten tafel waar klanten, maar ook toevallige voorbijgangers, een kopje muntthee, koffie of een glas wijn kunnen drinken en even kunnen 'bijkletsen'. De kappers geven, als het niet te druk is, ook make-up-advies. Je gezicht laten opmaken voor een avondje uit kan ook, à ƒ 45. Visagist John Kattenberg verzorgt 's avonds visagie-cursussen. Een cursus van zestien lessen kost ƒ 5000 en is vooral bedoeld voor vakmensen. Le Souk verkoopt ook Bumble and Bumble haarproducten en make-up van Le Maquillage Professionel, dat onder meer gebruikt wordt door modellen op Parijse modeshows.

*Le Souk, Wolvenstraat 5, Amsterdam. ma t/m vr 10-19u, do 10-21u, za 10-17u.

Ordning & Reda

Notitieblokjes met ringband, fotoboeken, ordners, adressenboekjes, briefpapier met bijbehorende enveloppen en allerhande kaarten zijn te koop in een stijlvol ingerichte papierwinkel in Magna Plaza in Amsterdam. Ordning & Reda, wat orde en rust betekent, is een Zweeds bedrijf dat zijn eigen producten maakt van milieuvriendelijk materiaal. Ook de felgekleurde plastic omslag van b.v. een notitieboekje is afbreekbaar. Alles is verkrijgbaar in verschillende soorten papier en diverse maten: ongebleekt papier met een grove structuur en dik papier in de kleuren rood, felgroen, zwart, wit of een schelle kleur geel. *Ordning & Reda, Magna Plaza, Amsterdam. Ma t/m za 10-19u, do 10-21u, zo 12-19u. Tel 020-4228366.

Franglaise

In theesalon, winkel en kookschool Franglaise in Alphen aan den Rijn kun je kiezen uit 75 soorten thee en 12 soorten koffie. Je kunt er een stuk taart, sandwiches, scones of een quiche bij eten. Zo zijn scones met bananenconfiture en crème fraîche lekker bij een kopje zoete Vagevuur-thee. Alles wat in Franglaise wordt geserveerd, is te koop. Een Franse taart kost ƒ 18,50 tot ƒ 27,50. Op vrijdagavond is er een table d'hôte, waar gasten voor ƒ 25 aan tafel schuiven bij de eigenaren Peter Batelaan en Helene Oppatja. Andere avonden geeft Batelaan les in de 'techniek van het koken'. Onder het genot van een glas wijn wordt het zelfgemaakte diner genuttigd. Voor de kooklessen en de table d'hôte is aanmelding noodzakelijk.

*Franglaise, Raadhuisstraat 251, Alphen aan den Rijn. Di t/m za 10-18u, zo/ma 11-17u. Tel 0172-470340.

De Engel

Martijn Lenselink van De Engel heeft veel verstand van wijn, olie en azijn, en dat wil hij weten ook. Zijn klanten informeert hij uitvoerig welke soort olijfolie te gebruiken bij welk gerecht. Een aromatische olijfolie past goed bij een salade en een wat mildere olijfolie is geschikt om in te bakken. De Engel heeft tien soorten olijfolie uit Italië, Spanje, Frankrijk en Griekenland op vat, in prijs variërend van ƒ 13,75 tot ƒ 35 per liter. Alle soorten kunnen worden geproefd, net als de wijn - er staat altijd brood klaar. Er zijn ook azijnen te koop in verschillende smaken, zoals azijn met zeekruiden, sinaasappel/sherry azijn en balsamico's van 4 tot 60 jaar oud.

*De Engel, wijn, olie & azijn, Van Oldenbarneveldtstraat 142a, Rotterdam. Di t/m za 10-18u30, ma 12u30-18u30, zo op afspraak. Tel 010-2331042.