Wijnvakanties; Achter het etiket

Wijnliefhebbers hebben tijdens de vakantie mogelijkheden te over om diepgaander kennis te maken met wijn. Fietsen, wandelen, autorijden - het kan allemaal in diverse wijngebieden in Europa. Suggesties voor vineuze reizen.

Frankrijk/Bordeaux

Natuurlijk is elke wijnstreek de moeite van een bezoek en een proeverij waard, maar niet elke streek is ingesteld op wijntoeristen: 'dégustation' bij de wijnboer is niet overal een begrip. In de Bordeaux is dat echter geen enkel probleem. In het grote gebied rond de stad Bordeaux bevinden zich de bekendste appellations van de wereldwijnkaart (o.a. Médoc, Pomerol, St. Emilion, Haut-Médoc). Er zijn tal van wijnroutes die de toerist door de streek voeren, verkrijgbaar bij de betreffende VVV.

Het bureau voor toerisme van de Gironde speelt op de wijnbouw in met 'Gîtes Bacchus': logeeradressen veelal bij wijnboeren die er alles aan doen om de gast kennis te laten maken met de streek en haar wijn. Bij aankomst krijgt men een fles wijn en op het programma staat onder meer een bezoek aan het plaatselijke château of de coöperatie. Vanuit de gîte kan men ook andere wijngebieden bezoeken, de gastheer/vrouw zal in dezen graag adviseren. Men kan ook zelf op pad met de wijnreisboeken van Hubrecht Duijker (uitg. Het Spectrum). Tip: de streek rond St. Emilion is mooi en het dorp heel bijzonder.

Frankrijk/Drôme

In Suze-la-Rousse staat de Université du Vin: hèt instituut voor de wijnbouw en het mekka voor elke wijnkenner. Hier kun je een opleiding tot sommelier volgen, maar er zijn ook cursussen voor slijters en andere wijnkenners. Het instituut ligt in het mooie wijngebied Tricastin, ten zuidoosten van Avignon. Er zijn rondleidingen op de université, die is gevestigd in een kasteel uit de 13de eeuw: op de 1e verdieping zijn stijlkamers, op de 2e etage is de school gevestigd. Er zijn wijnweekenden en -weken (zonder logis) met ruik- en proefcursussen. De documentatie alleen al is de moeite waard. In het kasteel is ook een wijnboekwinkel. Inl 003375048609

Frankrijk/Lubéron

De Lubéron is een klein gebied ten oosten van Avignon - tussen Apt, Pertuis en Cavaillon (van de meloenen) - en heeft de status van nationaal park. Het heeft een eigen appellation en er zijn fietsroutes. De Lubéron kent goede (geiten)kazen, zoals Banon. Wijndomeinen die hun kelders openzetten voor de toerist zijn o.a. Château de Fontenille in Lauris, Château de Clapier in Mirabeau, Château Val Joanis bij Pertuis en Château Grand Callamand in Pertuis.

Hongarije/Villány-Siklós

Een nieuw wijnland voor ons - maar met een wijncultuur die tot de Romeinse tijd teruggaat - is Hongarije. Er zijn niet minder dan negentien wijngebieden, waarvan een aantal ook interessant zijn wegens hun natuurschoon, zoals in het zuiden de Villány-Siklós. Het is bekend om zijn overwegend rode wijnproductie, hoewel in Siklós ook witte wijnen worden gemaakt. Een mooie route voert van Palkonya naar Máriagyüd. De druivenrassen hier zijn voor een deel echt Midden-Europees, zoals de harslevelü, de tramini en de blaufränkisch (kékfrankos). In de diverse stadjes, die zonder wijn ook al het bezoeken waard zijn (bv Villány, met een wijnmuseum, en Siklós), kan men her en der proeven bij 'caves' en proeflokalen.

Duitsland/Frankenland

Goethe dronk dagelijks ten minste één fles Frankenwijn, de sappige witte wijn uit de Bocksbeutel, meestal gemaakt van silvaner, müller-thurgau of rieslingdruiven. Cultureel kan men in het Frankenland zijn hart ophalen in de barokstad Würzburg - waar de wijngaarden tot in de stad staan - en langs de meanderende Main in dorpjes waar in juni, juli en augustus wijnfeesten worden gehouden. Men kent hier ook het fenomeen 'Weinlehrpfad': wandelroutes met borden die informatie geven over ligging van de wijngaarden, de druivenrassen en de vegetatie. In Würzburg kan men in hotel 'Zum Winzermännle' een wijnweekend boeken, met o.a. een boottocht op de Main en een wijnproeverij annex diner. Om de omgeving goed te leren kennen, volgt men een van de wijnroutes: de Bocksbeutelstrasse, de Mainschleife, de Ost-, -West, Süd- en Nordroute (routes verkrijgbaar bij de plaatselijke boekhandels).

INFORMATIE

Bordeaux: Gîtes de France-Gironde, 21 Cours de l'Intendance, 33000 Bordeaux, tel. 0033-556815423

Lubéron: Sud Lubéron Tourisme, Le Château, 84240 La Tour d'Aigues,tel. 0033-490073000

Villány-Siklós: Villány-Siklósi Borút Egyesület, Siklós, Kossuth Tér.1 7800, tel. 0036-72497664 of Hongaars Verkeersbureau, Postbus 91644, 2509 EE Den Haag, tel. 070-3209092

Frankenland: Tourist Information Fränkisches Weinland, 97070 Würzburg, tel. 0049- 931372335 of Informatiebureau voor Duitse wijn, Postbus 189, 2250 AD Voorschoten, tel. 071-5602040

Wandeltochten: Bureau Jeanet Bruining organiseert wijnwandeltochten op tal van locaties in Europa. De dagelijkse wandeling door een wijngebied wordt afgesloten met een proeverij. Inl 070-3620707

    • Lucette M. Faber