Wereldreis door Den Haag

Johanna Magdalena uit Curaçao woont met haar zus Bea Torregrosa sinds anderhalf jaar in een woongroep voor oudere Antillianen en Arubanen in de Haagse Schilderswijk. De woongroep bestaat uit ongeveer dertig mensen, ieder met hun eigen huis. Op 22 maart laten de dames Magdalena en Torregrosa hun huis zien aan belangstellenden die de 'Wereldreis door eigen stad' maken.

De reis wordt jaarlijks georganiseerd ter gelegenheid van de internationale dag tegen racisme. Meer dan vijftig instellingen, waaronder moskeeën, synagogen, verenigingen, tempels, bibliotheken en uitgaansgelegenheden, zijn open voor publiek. Op de wereldreisbussen, die twaalf haltes aandoen, vertellen bekende Hagenaars, onder wie burgemeester Deetman en schrijver Bart Chabot, over verschillende wijken van Den Haag en de instellingen die op de route liggen. Vanaf het Volksbuurtmuseum, het beginpunt van de Wereldreis, voert de wandeling onder meer langs voormalig kraakpand de Blauwe Aanslag, een ecologische boerderij, biljartsociëteit Vaillant en een hammam (Oosters badhuis). Bij het Volksbuurtmuseum staat de 'Anders op weg express', een bus waar kinderen door spelletjes over vooroordelen leren dat 'anders' niet gek is. Aan de Zuidwal geeft de Chinese organisatie de Chinese Brug informatie over het multiculturele theaterstuk 'Oh, oh Den Haag'. Hier kunnen bezoekers ook hun naam in Chinese karakters kalligraferen en hun horoscoop laten trekken. In Spoorwijk, in het nieuwe Moeder/Kind-centrum de Framboos, worden drie bruiloften in scène gezet, een Hindoestaanse (11u), een Nederlandse (13u) en een Marokkaanse trouwpartij (15u).

INFORMATIE

Wereldreis door eigen stad, 21 mrt 12-17u. HTM-Wereldreisbus: elk kwartier vanaf het Volksbuurtmuseum, Hobbemastraat 120. De bus doet twaalf haltes aan. De synagoge (Prinsessegracht 26) en het Coornhertcentrum (Erasmusplein 87) zijn vanaf 13u geopend. De gids met bus- en looproutes (tevens vervoersbewijs voor alle HTM-lijnen) is verkrijgbaar bij station HS, het Volksbuurtmuseum en het Haags Meldpunt Discriminatiezaken, Stationsweg 88. Tel 070-4023464

    • Simone Barneveld