Voorkeur; Theater

DE KUS VAN DE SPINVROUW Bij Het Zuidelijk Toneel regisseert Dora van der Groen Johan van Assche en Steven van Watermeulen: twee prachtige acteurs in een stuk van Manuel Puig. Valentín en Molina, de een marxist, de ander mietje, lijken niet bij elkaar te passen, maar in de gevangeniscel die zij moeten delen overwint de tederheid. 20 mrt Helmond 't Speelhuis, 21 mrt Venlo De Maaspoort.

IK HEB 'T MET 'M GEDAAN De Brit Derek Goldby regisseert bij het Noord Nederlands Toneel een drama van zijn landgenoot Kevin Elyot - door Gerardjan Rijnders vertaald naar een Amsterdams nichtenmilieu. Lachbevorderend zijn de vele misverstanden en de snelle one-liners, maar in wezen is deze komedie het tragische relaas van aids, ontrouw, onvervulde liefdes en onaffe levens. 20, 21 mrt Amsterdam Bellevue, 24 mrt Meppel Ogterop, 25 mrt Leeuwarden De Harmonie.

HEDDA GABLER Marlies Heuer speelt een prachtige, sensuele en ook uitdagende rol in dit stuk van Ibsen. Een voorstelling die aantoont hoe het leven niets anders is dan een strijd tegen het keurslijf der conventies. 20 mrt Enschede Concordia, 25 mrt Alkmaar De Vest, 26 mrt Den Bosch Theater Bis.

MISS KAANDORP (BRIGITTE DE MUSICAL) Brigitte Kaandorp, Bert Klunder en negen getalenteerde Kleinkunstakademie-studenten spelen een hilarische persiflage op de mega-musical. T/m 26 mrt Amsterdam-Noord 't Zonnehuis.

MRS. EINSTEIN GOES EUROPE De zanggroep Mrs. Einstein, die vorig jaar weinig indruk maakte op het Eurovisie Songfestival, neemt vrolijk revanche met vocaal vernuft en vertier in het teken van die afgang. 20 mrt Rijswijk Schouwburg, 25 mrt Den Bosch Theater aan de Parade.

MOJO Snelle komedie van Jez Butterworth gesitueerd in een Londense dansclub. Een popster is de inzet van een obscuur mensenhandeltje. Vijf jongens proberen elk hun graantje mee te pikken en laten per ongeluk enig bloed vloeien. Koos Terpstra regisseert. 21, 22 mrt Groningen Het Kruithuis, 25, 26 mrt Rotterdam Nighttown.

SCÈNES UIT EEN HUWELIJK Will van Kralingen speelt de rol van haar leven in een drama over lafheid en moed, kleinheid en grootse overgave samen met Edwin de Vries; voor regie en bewerking van Ingmar Bergmans tekst zorgde Lodewijk de Boer. 20 mrt Alkmaar De Vest, 25 mrt Zwolle Odeon, 26 mrt Bussum 't Spant.

EN VERDER Nilsson Bezienswaardig muziektheater over de geheimzinnige Amerikaanse popzanger Harry Nilsson, met Bill van Dijk als rockend middelpunt. T/m 23 mrt Amsterdam Voormalig VOC Werktheater; Kalm aan en rap een beetje Herman Finkers over de onthaasting: een spervuur van droogkomische grappen waarin heel af en toe iets van ernst doorschemert. 20 mrt Winterswijk Cultureel Centrum, 24 t/m 26 mrt Roosendaal De Kring; Split Minder spektakel, maar weer veel mooie effecten in de nieuwe show van Mini & Maxi. 24 t/m 26 mrt Rotterdam Zuidplein; De Trullenhoedster Charmante familievoorstelling van Opus One, over Ollie B. Bommel, Tom Poes en de verleidelijke trullenhoedster die half Rommeldam het hoofd op hol brengt. 20 mrt Deventer De Leeuwenbrug, 21, 22 mrt Breda Chassé Theater, 25 mrt Assen De Kolk, 26 mrt Bergeijk De Kattendans; Ontkoppelde hitte Olga Zuiderhoek en Han Kerckhoffs in een geöliede komedie van Paul Haenen, met verrassende verwikkelingen en hoog oplaaiende hartstochten. 20 mrt Leeuwarden De Harmonie, 21 mrt Heerenveen Posthuistheater, 26 mrt Amstelveen Cultureel Centrum.