Voorkeur; Musea

DEN HAAG ROND 1900 Het Paleis waar koningin Emma haar levensavond sleet, staat in het teken van de Den Haag rond 1900. Ameublementen (bijv een reconstructie van de kunst- en interieurwinkel Arts & Crafts), eierschaalporselein, reformjaponnen, boekbanden en waaiers geven een indruk van wat er toen allemaal te koop was in Den Haag voor wie gezegend was met èn smaak, èn geld. Den Haag, rond 1900 - het bloeiende Haagse kunstleven van rond de eeuwwisseling t/m 5 mei in Het Paleis, Lange Voorhout 74, Den Haag. Di t/m zo 11-17u.

MARIA SIBYLLA MERIAN Als kunstenares en dilettant-onderzoeker onderscheidde Maria Sibylla Merian (1647-1717) zich van professionele wetenschappers die afbeeldingen slechts gebruikten als illustratie van hun natuurhistorisch werk. Ook verschilde ze van de meeste van haar collega-schilders, die zich voor het afbeelden van planten en dieren doorgaans verlieten op voorbeelden van voorgangers. Op de tentoonstelling in het Teylers Museum zijn zowel originele schilderingen te zien als gravures die Merian zelf of anderen ernaar sneden. De planten en bloemen zijn nauwgezet en in heldere kleuren geschilderd en de rupsen, insecten en vlinders die erop zitten, bijzonder gedetailleerd. Aan de hand van de werken wordt ook de veelzijdige en avontuurlijke levensloop van Merian toegelicht, met als hoogtepunt een reis naar Suriname, waar ze allerlei exotische planten en dieren bestudeerde, beschreef en in beeld bracht. Maria Sibylla Merian t/m 31 mei in het Teylers Museum, Spaarne 16, Haarlem. Di t/m za 10-17u, zo 12-17u.

HUISVROUW De tijd dat 'volksvrouwen' overdag bij de gegoede burgerij werkten en 's avonds thuis boven de tobbe stonden te zwoegen ligt nog betrekkelijk kort achter ons. Op de expositie over honderd jaar huisvrouwenleven in het Amsterdams Historisch Museum wordt de Nationale Tentoonstelling 'Vrouwenarbeid' uit 1898 in Den Haag herdacht. De expositie is rond vier thema's ingericht: huishouden in de standenmaatschapij rond de eeuwwisseling, de komst van gas en elektra in de jaren '20 en '30, het gezin als hoeksteen van de samenleving in de jaren '50 en '60 en huishoudens in de jaren '80 en '90. Beroep Huisvrouw. 1898-1998: 100 jaar huisvrouwenleven in de grote stad t/m 16 aug In het Amsterdams Historisch Museum, Kalverstraat 92. Ma t/m vr 10-17u, za/zo 11-17u.

KIKI LAMERS De kleuren roze en grijs domineren de zalen van het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem, waar Kiki Lamers (Nijmegen, 1964) haar schilderijen uit de periode 1992-1997 laat zien. Het is voornamelijk werk waarvoor de jonge kinderen van haar vrienden model hebben gestaan. De kinderportretten van Kiki Lamers zijn allesbehalve zoetsappig of sentimenteel. Ze tonen kinderen in hun ware gedaantes: als verleiders, komieken, aandachttrekkers en als kleine volwassenen. Het is bijna angstaanjagend om door de museumzalen te lopen, omringd door de indringende blikken van baby's, peuters en kleuters. Kiki Lamers, Under your skin t/m 3 mei in Museum voor Moderne Kunst, Utrechtseweg 87, Arnhem. Di t/m vr 10-17u, za en zo 11-17u.

NL Hoewel het vermoedelijk niet de bedoeling van de samenstellers was, is NL vooral een parade van succesvolle kunstenaars. Sterker nog, alle Nederlandse 'dertigers' die de afgelopen jaren doorbraken in het buitenland zijn aanwezig; de enige die eigenlijk ontbreekt is Inez van Lamsweerde. Een paar tendenzen zijn er wel te bespeuren: abstractie is zo goed als taboe en ook valt op dat de helft van de deelnemers ten minste één video exposeert. Voor het overige is NL vooral een 'best off' in de verschillende genres. Tentoonstelling NL. met o.a. Atelier van Lieshout, Erzsébet Baerveldt, Rineke Dijkstra, Job Koelewijn en Marijke van Warmerdam t/m 12 april in het Van Abbemuseum, Vonderweg 1, Eindhoven. Di-zo 11-17u;

EN VERDER Stuart Davis t/m 29 mrt in het Stedelijk Museum, Paulus Potterstraat 13, Amsterdam. Dag 11-17u; Helden en Goden, de Japanse prenten van Utagawa Kuniyoshi (1797-1861) t/m 5 april in het Van Gogh Museum, Paulus Potterstraat 7, Amsterdam. Dag 10-17u; Vorstelijk verzameld. De kunstcollectie van Frederik Hendrik en Amalia tot 29 mrt in het Mauritshuis, Korte Vijverberg 8, Den Haag dag 10-17u; Chapeau, Chapeaux!, hoeden van 1650-1960 t/m 29 mrt in het Rijksmuseum, Stadhouderskade 42, Amsterdam. Dag 10-17u.