Voorkeur; Galerie

DE LEUGENAARS In een serie van drie tentoonstellingen in Arti et Amicitiae 'De leugenaars' is de centrale vraag: wat heeft de schilderkunst de kunstwereld op dit moment nog te bieden? Achtereenvolgens komen de monochrome, de expressionistische en de realistische schilderkunst aan bod. Het eerste deel van het triptiek, getiteld 'Helder en verzadigd' is samengesteld door Jo Heijnen en omvat schilderijen van o.m. Jus Juchtmans, Maria Lalic, Vincent Hamel, Loek Grootjans en James Little. T/m 12 april, Rokin 112, Amsterdam. Di t/m vr 12-18u, za en zo 12-17u.

EDWIN ZWAKMAN De foto's van Edwin Zwakman lijken in eerste instantie registraties van het Nederlandse landschap en de infrastructuur. Snelwegen en viaducten zijn dichtgeslibd met auto's en een vliegtuig rijdt langs een woonwijk in aanbouw. Pas in tweede instantie zie je dat de foto's niet kloppen. Het viaduct is een maquette, de auto's zijn van karton en de nieuwbouwwijk is geschilderd op een billboard. T/m 22 april, Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

BORIS BECKER De Duitse fotograaf Boris Becker leerling van het befaamde fotografenechtpaar Bernd en Hilla Becher. En net als zijn leermeesters fotografeert Becker op een zakelijke en documentaire manier stedelijke gebieden en ingerichte landschappen. Op een systematische, haast encyclopedische wijze brengt hij bruggen, gebouwen en landbouwgebieden in kaart en presenteert hij zijn foto's vervolgens op groot formaat in galeries en musea. T/m 18 april, Aschenbach Galerie, Bilderdijkstraat 165c, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

JOSEPH SEMAH De joodse kunstenaar Joseph Semah heeft in samenwerking met de LAKgalerie een omvangrijk project georganiseerd rond het thema 'De wandelende jood'. In de verschillende gebouwen van de Leidse universiteit zijn installaties, teksten en tekeningen van Semah te zien waarin hij ingaat op de geschiedenis van de tot eeuwige zwerftocht veroordeelde mens. Geschriften en etsen (van o.a. Dürer) uit de collectie van de Rijksuniversiteit maken deel uit van het project. T/m 15 mei, Cleveringaplaats 1, Leiden. Ma t/m vr 9-17u.

BEA DE VISSER Drie keer per jaar wordt in de expositieruimte Het Torentje in Almelo een kunstenaar uitgenodigd om een installatie te maken. T/m 5 juni is in de kleine ruimte aan de Egbert Gorterstraat de korte video 'Mute' van Bea de Visser te zien. Het is een geluidloze film waarin de portretten van een klein jongetje en een volwassen man door elkaar heen lopen. Stichting Het Torentje, Parkweg 9, Almelo.

EN VERDER Elizabeth de Vaal exposeert t/m 22 april bij Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, Amsterdam; Schilderijen van Kars Persoon t/m 11 april bij Loerakker Galerie, Keizersgracht 380, Amsterdam; Werk van Roos Theuws t/m 19 april in Bureau Amsterdam, Rozenstraat 59, Amsterdam; Ruim duizend kunstwerken van 450 Haagse kunstenaars zijn bijeengebracht op de Haagse Salon 1998 in het Atrium van het stadhuis, Spui 70, t/m 5 april; Joshua Rozenman exposeert t/m 16 april in Pictura, Voorstraat 190, Dordrecht; Schilderijen van Franco Kappl t/m 5 april bij Galerie Tanya Rumpff, Spaarnwouderstraat 74, Haarlem; Werk van Wieke Terpstra t/m 11 april in Metro S, Kuiperspoort 22, Middelburg; Schilderijen van Arno Mertens t/m 19 april bij FAXX, Dunantstraat 1, Tilburg; Foto's van Désirée Dolron t/m 24 april bij Flatland Galerie, Lange Nieuwstraat 7, Utrecht.