Verbod op afspraken in Formule I

PARIJS, 19 MAART. De internationale autosportfederatie FIA heeft gisteren maatregelen aangekondigd tegen team-orders in de Formule I. In de toekomst zal zij afspraken binnen de renstallen bestraffen met onder meer schorsing voor een of meerdere races, geldboetes of aftrek van punten.

De FIA beroept zich op artikel 151 c van het reglement. Daarin staat dat iedere vorm van competitievervalsing en onderlinge afspraken ten strengste zijn verboden. Aanleiding tot het verbod is de Grand Prix van Australië bijna veertien dagen geleden. In Melbourne verleende David Coulthard zijn ploegmaat van het McLaren-team Mika Hakkinen in de voorlaatste ronde voorrang.

De coureurs van McLaren hadden voor de race afgesproken dat wie als eerste uit de openingsbocht zou komen, de race mocht winnen. Dat was Hakkinen. De Fin raakte tijdens de race door een misverstand in de pitstraat echter achterop, maar conform de afspraak liet Coulthard zijn collega de zege. De Schot trapte in de voorlaatste ronde op zijn rem.

De actie van de Schot en de Fin wekte ergernis op bij de organisatoren van de Australische Grand Prix. Die eisten ingrijpen van de FIA omdat de toeschouwers geen waar voor hun dure kaartjes hadden gekregen. In een verklaring zegt de FIA kennis te hebben genomen van het voorval, maar dat ze geen aanleiding ziet McLaren nu te bestraffen. De Grote Prijs van Frankrijk gaat dit seizoen gewoon door. De internationale autosportfederatie nam de race gisteren weer in het officiële schema op. Het bestuur schrapte de wedstrijd eerder wegens een conflict met de Franse autoriteiten over de televisierechten. Door een aanpassing van de Franse wet kan de FIA de Grand Prix normaal via haar vaste tv-partners verspreiden.

De Grote Prijs van Frankrijk is de oudste race van het Formule I-circuit. In 1906 vond de eerste wedstrijd plaats. Dit jaar gaan de bolides 28 juni in Magny-Cours van start. (Reuters/SID)