Van Aartsen: van exportfraude met vlees geen sprake

DEN HAAG, 19 MAART. Er is geen sprake van exportfraude met rundvlees naar Rusland en er is derhalve nooit gevaar geweest voor de volksgezondheid. Dat stelt minister Van Aartsen (Landbouw) in een brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van onthullingen van het tv-programma Netwerk en Dagblad de Limburger.

Deze meldden vorige week dat de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV) valsheid in geschrifte zou hebben gepleegd door buitenlandse vleestempels te vervangen door Nederlandse. Volgens de minister zijn er sinds 1994 afspraken met Rusland over de voorwaarden voor export van rundvlees. Vlees van dieren die in Nederland zijn geslacht en uit het buitenland komen, bijvoorbeeld België of Duitsland, mag naar Rusland worden geëxporteerd. De afspraken zijn echter om onduidelijke redenen nooit opgenomen in de exportcertificaten. Vanmiddag zou de Kamer een spoeddebat houden.