Uffe Ellemann-Jensen; Mijnheer Europa

ROTTERDAM, 19 MAART. Mijnheer Europa. Zo staat de 56-jarige Uffe Ellemann-Jensen, die deze week aftrad als leider van de liberale oppositiepartij Venstre, in het 'eurosceptische' Denemarken bekend. Graag wijst de flamboyante politicus op zijn blauwe sokken met daarop vijftien sterren, voor elke lidstaat van de Europese Unie één.

In 1987 kreeg Ellemann-Jensen, die 'Europa' als noodzakelijk kader ziet van vooral de economische ontplooiing van Denemarken, de Robert Schuman-prijs voor zijn toewijding aan de Europese zaak.

Het aftreden van Ellemann-Jensen, die zijn carrière begon als journalist, maar vanaf 1977 zitting had in het Deense parlement, kwam niet geheel onverwacht. Tot veler verrassing verloren de liberalen de verkiezingen van vorige week, waardoor ze gedwongen werden in de oppositie te blijven. Ellemann-Jensens droom om premier van Denemarken te worden, werd daarmee ruw verstoord. Hoe diep zijn Europese overtuiging gaat, bleek wel in de aanloop tot de verkiezingen. “Ik verlies liever de stembusstrijd dan dat Denemarken 'nee' zegt tegen het Verdrag van Amsterdam”, aldus Ellemann-Jensen.

In 1992 stemden de Denen tegen het Verdrag van Maastricht. Pas nadat de EU had ingestemd met een aantal uitzonderingsbepalingen, gaf de Deense bevolking alsnog haar goedkeuring aan de verdragstekst. Het referendum over 'Amsterdam' heeft plaats op 28 mei. Volgens waarnemers heeft Ellemann-Jensens vertrek de kans op een 'ja' alleen maar vergroot. Zijn vrolijk-sarcastische opmerkingen over de Deense uitzonderingsbepalingen in 'Maastricht' hebben de afkeer van veel Denen van de Europese Unie alleen maar vergroot. Zo heeft hij met zijn aftreden de Europese zaak een laatste grote dienst bewezen. “Uffe premier?”, zei de conservatief Poul Schlüter ooit eens. “Dat kan, maar niet in Denemarken!”