Turks hof veroordeelt politiemannen

AFYON, 19 MAART. Een Turkse rechtbank heeft vijf politiemannen vandaag tot ieder zeven en een half jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens het doodslaan van een aangehouden journalist.

Zes politiemannen werden vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs aan het slot van het proces in de stad Afyon. De aanklagers hadden de maximumstraf van 15 jaar geëist. Het lot van nog 37 politiemannen, die alleen van medeplichtigheid worden beschuldigd, wordt later bepaald.

De journalist, Metin Goktepe (27)van de inmiddels niet meer bestaande linkse krant Evrensel, werd in januari in 1996 in Istanbul opgepakt terwijl hij de begrafenis volgde van twee tijdens het hard neerslaan van een gevangenisoproer gedode gedetineerden. Zijn lijk werd de volgende dag gevonden in een park in in Istanbul. Hij was aan een hersenbloeding overleden als gevolg van zware mishandeling: in aanwezigheid van honderden medeverdachten was hij urenlang door de politie geslagen en getrapt. Volgens getuigen had de politie Goktepe te pakken genomen omdat hij voor een linkse krant werkte. De verdediging voerde aan dat de dood van Goktepe een ongeluk was: hij zou tegen een muur zijn gevallen.

“Ik kan het vonnis niet accepteren”, zei Fadime Goktepe, de moeder van de journalist. “Die politiemannen verdienden meer (..) Ze sloegen hem als een vogel dood.” Ongeveer 200 journalisten en activisten hielden een protestmars door de stad, schreeuwend “Ieder van ons is Metin”. Goktepe's advocaten kondigden aan beroep aan te tekenen tegen de uitspraak.

De zaak-Goktepe was een symbool geworden voor machtsmisbruik en schendingen van de mensenrechten door de politie, en het proces werd gezien als test van de belofte van de regering van premier Yilmaz hieraan een eind te maken. Maar Turkse mensenrechtenactivisten betwijfelden vanochtend of de uitkomst van dit proces invloed zal hebben. “De werkelijke schuldigen die moeten worden berecht, zijn de politiechefs en de gouverneur van Istanbul uit die tijd”, aldus Mazmi Gur, hoofd van de onafhankelijke Turkse Associatie voor de Rechten van de Mens.

Het proces was verplaatst naar de stad Afyon, 460 kilometer ten oosten van Istanbul, in een poging minder aandacht te trekken. Niettemin waren elke zitting honderden journalisten en mensenrechtenactivisten aanwezig. Lange tijd ontbraken echter de verdachten in de rechtszaal. Officieel heette het dat ze waren ondergedoken, en onvindbaar waren. Onder druk vanuit het Westen werden enkele maanden geleden arrestatiebevelen uitgevaardigd, en werden drie verdachten gevangen gezet. (AP, AFP, Reuters)