Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Het kabinet wil de elektriciteitsmaatschappijen privatiseren en dat zou kunnen betekenen dat de consument in het jaar 2000 een energienota krijgt die enkele tientjes hoger uitvalt dan nu het geval is. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Eerste aflevering van een tweeluik over de groei van Schiphol. Aan de hand van documenten, notulen en interviews een reconstructie van de besluitvorming vanaf de jaren zestig tot heden. Een oud-ambtenaar van het ministerie van Milieu vertelt hoe het spel is gespeeld. Morgen deel twee. Ned.1, 20.26-20.58u.

Jan Publiek. Infotainment-programma met deskundigen en betrokkenen behandelt vanavond 'stress' bij werkenden en mensen zonder werk. Met onder anderen een chef van het Belgische televisie-nieuws, een bij Renault ontslagen werknemer en een manager bij een platenmaatschappij. Belg.1, 20.55-22.05u.

Panorama. Reportage over het toerisme, de economische crisis, de prachtige stranden en niet afgebouwde torenflats op Thailand. Belg.1, 22.30-23.04u.

Nova. Aandacht voor de privatisering en het einde van de arbeidsbureaus als bemiddelingsinstantie van de overheid, het bezoek van een Algerijnse delegatie aan minister Van Mierlo en de bezuinigingen bij de HMG-groep (RTL en Veronica). Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Zembla: Vergeten gevangenen. Gevangenen, ex-gevangenen en familieleden vinden dat het ministerie van Buitenlandse Zaken te weinig voor de gevangen Nederlanders in het buitenland doet. Oud-consul D. Simonsz meent dat Buitenlandse Zaken zich te gemakkelijk verschuilt achter het argument dat men niet kan ingrijpen in de rechtsgang van een ander land. Ned.3, 20.50-21.30u.

Het andere gezicht. Over de verwoede pogingen van Zuidafrikaanse architecten en stedenbouwkundigen om de gescheiden woongebieden van blanken en zwarten op te heffen. De documentaire toont de inzet van twee architecten die vol goede moed en inzet een bijdrage leveren aan de opbouw en integratie van het nieuwe Zuid-Afrika. Ned.1, 21.04-21.40u.

Gezichten van Jezus. Eerste deel van de vierdelige BBC-documentaire op basis van wetenschappelijk, historische en archeologische onderzoek over de drijfveren van Jezus in de tijd waarin hij leefde. Gisteren besproken. Ned.1, 21.40-22.23u.

The great romances of the twentieth century. Deze keer over de relatie tussen Evita Duarte en de Argentijnse president Juan Perón. Belg.1, 22.05-22.30u.

KUNST

Hardtalk. Gesprek met Peter Fonda over zijn rol van een aardige en kalme bijen-houder in de film Ulee's Gold die genomineerd is voor een Oscar in de categorie beste film. Hij vertelt onder meer over zijn relatie met zijn beroemde vader Henry en diens emotionele beperkingen. BBC World, 20.30-21.00u.

SPORT

Champions league. Uitgebreide samenvattingen van de andere twee voetbalwedstrijden in de Champions league: Borussia Dortmund - Bayern München en Dynamo Kiev - Juventus. Ned.2, 23.00-23.55u.

AMUSEMENT

TV Show. Drie politieke tekenaars vertellen over hoe leuk de politiek kan zijn; de Rotterdammer John Riemen over de medische blunder waarbij zijn beide onderbenen werden geamputeerd en Veronica-programmamaker Bas van Hout over de serie De harde kern met de motieven van voetbalsupporters. Ned.2, 21.38-22.29u.

FILM

Le grand frère (Francis Girod, 1982, Frankrijk). De regisseur van 'Le trio infernal' en 'La banquire' verslikt zich in een overdaad aan onuitgewerkte politieke en sociale thema's. Gérard Depardieu vindt als voortvluchtige moordenaar onderdak bij een gabber en diens broeierige zus in een sloppenwijk van Marseille. Overtuigt niet als schets van Franse Algerijnen aan de zelfkant. TV5, 20.00-21.55u., Frans ondertiteld.

The Playboys (Gillies MacKinnon, 1992, VS). Zie film-vooraf. RTL5, 20.30-22.35u., met reclame.

Fort Saganne (Alain Corneau, 1984, Frankrijk). Koloniaal drama. Luitenant Gérard Depardieu gedijt anno 1991 bij de Franse troepen in de Sahara, maar dan ontmoet hij tijdens kort verblijf in Parijs schrijfster annex feministe Cathérine Deneuve. TV5, 22.35-0.30u., Frans ondertiteld.

L'amour en fuite (François Truffaut, 1978, Frankrijk). Vijfde en laatste deel in Truffaut's cyclus over Antoine Doinel, zijn door Jean-Pierre Léaud gespeelde alter-ego. Even lichtvoetig als weemoedig 'mozaïek' over de onbereikbaarheid van duurzame liefde bevat vele fragmenten uit de eerste delen. Duitsl.2, 0.00-1.30u., nagesynchroniseerd.

Qiu Ju da guansi / The Story of Qiu Ju (Zhang Yimou, 1992, China). Luchtige, milde satire van de vermaarde regisseur van o.a. 'Het rode korenveld' is gesitueerd in het heden en herbergt een verholen politieke boodschap. De zwangere boerenvrouw (Gong Li) uit de titel eist tot in de hoogste instantie gerechtigheid voor haar in een vechtpartij vernederde man. Door de documentaire benadering onthult estheet Zhang dit keer de schoonheid van het ongekunstelde, zowel op het besneeuwde Chinese platteland, als in de tjokvolle stad. Duitsl.1, 0.50-2.25u., tweetalig.

Shi no toge / The Sting of Death (Kohei Oguri, 1990, Japan). In Cannes met de juryprijs bekroonde verfilming van roman van Toshio Shimao door de minder bekende regisseur van 'Muddy River' is het hermetische verslag van een heftige, door overspel geactiveerde huwelijkscrisis in de jaren vijftig. De bedrogen vrouw stort in. Duitsl.2, 1.30-3.20u., tweetalig.

Ten Thousand Bedrooms (Richard Thorpe, 1957, VS). Onbeduidende muzikale komedie met Dean Martin als Amerikaanse miljonair die een Romeins hotel koopt en de liefde vindt. Morgen, Duitsl.1, 10.03-12.00u., nagesynchroniseerd.