Schuld kan 1 pct omlaag; Centrale bank België stoot helft goud af

BRUSSEL, 19 MAART. De Belgische centrale bank heeft de afgelopen maanden de helft van haar goudreserves verkocht. De Belgische regering kan met de boekwinst de nationale schuld ongeveer een procent omlaag brengen. Die schuld is momenteel 122,2 procent van het bruto binnenlands product, of ruim twee keer zo hoog als de EMU-norm.

Volgende week geven de Europese Commissie en het Europees Monetair Instituut adviezen over de vraag welke landen zich kunnen kwalificeren voor deelname volgend jaar aan de laatste fase van de EMU (Economische en Monetaire Unie). België is naast Italië de kandidaat met de hoogste schuld. Het eerste weekeinde van mei beslissen de Europese staats- en regeringsleiders welke landen aan de EMU mee kunnen doen en hun nationale munten voor de euro zullen inruilen.

De Belgische Nationale Bank heeft de afgelopen maanden 299 ton goud verkocht voor ruim 5,8 miljard gulden. Daarbij is een boekwinst ten opzichte van de zeer lage aankoopprijs gemaakt van bijna vijf miljard gulden. Als de regering de winst wil gebruiken voor verlaging van de staatsschuld, is daarvoor een speciale wet nodig. De bekendmaking van de verkoop aan vijf niet nader genoemde centrale banken had gisteren een daling van de goudprijs tot gevolg. Die daling zette tot schrik van de Nationale Bank een uur eerder in als was voorzien, omdat een persbureau de goudverkoop een uur eerder bekend maakte dan was afgesproken. In Londen daalde de goudprijs van 293,95 dollar per ounce op dinsdag naar 288 dollar gistermiddag.

De Belgische Nationale Bank bezat in 1989 nog 1400 ton goud. Die voorraad is nu teruggebracht tot 300 ton. De gouverneur van de Nationale Bank, Fons Verplaetse, heeft gezegd dat de goudvoorraad nu overeenkomt met de eisen die de Europese Centrale Bank later dit jaar zal stellen.

Hoewel over de Belgische deelname aan de EMU niet wordt getwijfeld, bestaat in België wel ongerustheid over mogelijke kritische opmerkingen in de rapporten van de Europese Commissie en van het Europees Monetair Instituut over de hoge staatsschuld. De Belgische minister van Financiën, Philippe Maystadt, heeft hierover de afgelopen tijd veel vragen van zijn collega's in de Europese Unie moeten beantwoorden.

Bovendien is de Belgische regering onlangs onaangenaam getroffen door een onderzoek van het internationale ratingbureau Standard & Poor's. Daarin is België geclassificeerd als de EMU-kandidaat met het grootste politieke risico. Geschat wordt dat er 18 procent kans is dat een politieke crisis in België de komende vijf jaar één procentpunt economische groei kost. Bij geheim overleg, waarvan de inhoud naar de Belgische media is uitgelekt, hebben de grote Vlaamse politieke partijen onlangs besloten om een taalconflict dat was aangewakkerd door de Vlaamse regering niet op de spits te drijven.

Hiermee moest worden voorkomen dat België in deze periode van beoordeling van de Belgische EMU-kandidatuur de kans zou lopen dat de kwestie tot spanningen binnen de federale regering zou leiden.

    • Ben van der Velden