Republikeinen

In zijn column 'Kwetsbaar koningschap' schrijft H.L. Wesseling dat we een republikeins genootschap hebben “dat, naar het schijnt, voornamelijk bestaat uit ondernemers en oud-ondernemers” (NRC Handelsblad, 12 maart).

Het is hem blijkbaar ontgaan dat er naast deze wat stoffige oude herenclub ook een Nieuw Republikeins Genootschap (NRG) bestaat. Het NRG riep op 29 januari jl. op de Dam te Amsterdam symbolisch de republiek uit, een gebeurtenis die ondermeer het NOS-journaal haalde, op de Duitse televisie was te zien en in een aantal landelijke dagbladen werd gemeld, soms zelfs op de voorpagina.

Het NRG is geen eetclubje van (oud-)ondernemers, maar streeft naar een brede discussie over onze staatsvorm en werkt mee aan een later dit jaar te verschijnen boek over de republiek. Het verheugt ons natuurlijk dat Wesseling onze bezwaren tegen het koningschap deelt.

Dat de monarchie onomstreden is, zoals hij schrijft, is echter niet juist. Ons is uit straatinterviews juist gebleken dat een aanzienlijk deel van de bevolking helemaal geen voorstander is van de monarchie. Men durft daar alleen niet erg voor uit te komen; het republikanisme is in Nederland een taboe. (Ook voor de leden van het oude Republikeinse Genootschap overigens, die dan ook liever niet met hun naam in de krant willen.)

Jammer, want het betoog van de door Wesseling geciteerde staatsrechtsgeleerde A.A.H. Struycken uit 1909 is letterlijk niet meer van deze tijd.

In landen als Duitsland, Italië of Israel functioneert het presidentschap probleemloos, en er is geen enkele reden denkbaar waarom dit aan het eind van de 20ste eeuw niet ook voor Nederland zou gelden. De monarchie is een anachronisme.

    • Erik van den Muijzenberg
    • Woordvoerder Nrg