'Rabbijnen naar Iran'

TEL AVIV, 19 MAART. De Israelische rabbijn Menahem Froman uit de nederzetting Tekoah brandt van verlangen om in de Islamitische Republiek Iran na te gaan of er ook in Israel een “religieuze (halachische) republiek” kan worden gesticht. “Ik wil weten hoe en of de Iraniërs er in zijn geslaagd de godsdienst aan de moderne tijd aan te passen.

Misschien kan dat ook een model zijn voor ons”, zei hij gisteravond. Van een islamitische tussenpersoon heeft hij informatie dat de Iraanse regering bereid is een delegatie rabbijnen te ontvangen. “We gaan pas als precies weten door wie we in Teheran worden ontvangen”, zei hij.

Rabbijn Froman onderstreepte dat het niet in de bedoeling ligt als een Israelische delegatie naar Iran te gaan maar als religieuze vertegenwoordigers van het joodse volk. Hij sprak de hoop uit dat Teheran ermee instemt dat de sefardische opperrabbijn Baksi-Doron meegaat. Baksi-Doron, die uit Iran naar Israel is geëmigreerd, werd onlangs in Kairo ontvangen door de sjeik Al-Azhar, de hoogste sunnitische autoriteit in Egypte. De Israelische rabbijnen hopen dat verbetering van de contacten met de islam in Iran ook de negatieve perceptie van de joodse staat Israel in Iran zal veranderen. Van Iraanse joden heeft Froman gehoord dat wijlen imam Khomeiny onmiddellijk na het slagen van de Islamitische Revolutie tegenover de leiders van de joodse gemeenschap in Teheran had gezegd een onderscheid te maken tussen het jodendom en het zionisme.

Rabbijn Froman onderhoudt contacten met leiders van de Israelische islamitische beweging van sjeik Darwish. Hij bezocht Hamas-leider Ahmed Yassin in de Israelische cel voordat deze door Israel werd vrijgelaten na de mislukte aanslag op een Hamas-leider in de Jordaanse hoofdstad Amman.