Pleidooi VVN voor herhaald rijexamen

ROTTERDAM, 19 MAART. Veilig Verkeer Nederland (VVN) wil alle weggebruikers om de vijf of tien jaar testen op hun rijvaardigheid. Houders van een rijbewijs zouden volgens VVN in een examen moeten aantonen dat ze veilig rijden. De vereniging heeft dit vandaag voorgesteld op een congres in Amsterdam.

Het gaat voornamelijk om de automobilisten, maar ook alle andere bestuurders van gemotoriseerde voertuigen zouden volgens VVN tussentijds getoetst moeten worden. Het proces zou volgens VVN gefaseerd moeten verlopen. Jongeren die net zijn geslaagd voor hun examen, zouden een voorlopig rijbewijs moeten krijgen. Een woordvoerder van VVN: “Na twee of vier jaar moeten ze aantonen dat ze een definitief rijbewijs verdienen. We kijken dan naar het rijgedrag en naar eventuele verkeersovertredingen.” Als ze de toets niet halen moeten ze in het ergste geval opnieuw examen doen.

Bestuurders die reeds langer in het bezit zijn van een rijbewijs zouden de toets op vrijwillige basis kunnen afleggen. “Aan degenen die zakken kan bijvoorbeeld worden opgelegd om maar weer eens een aantal lessen te gaan volgen. Uiteindelijk moet de test verplicht worden”, aldus de woordvoerder van de verkeersorganisatie.

Het CBR juicht het initiatief toe maar betwijfelt of het ooit tot een dergelijke maatregel zal komen. “Sinds 1 januari van dit jaar is er een vrijwillig proefexamen voor mensen die rijlessen nemen, dat kost 122 gulden. Dit examen geldt als voorbereiding op het echte rij-examen.”, aldus een woordvoerder van het CBR. Tien procent van de aanstaande weggebruikers maakt nu gebruik van deze mogelijkheid.

Het Tweede-Kamerlid N. van 't Riet (D66): “Iedere tien jaar een toets gaat me te ver. Je moet ook een eigen verantwoordelijkheid leggen bij de bestuurder.” Ze is wel voor het instellen van een 'bewakingsmoment' met het accent op de theorie en vooral bedoeld voor de mensen die weinig rijden.

Haar collega G. Valk (PvdA) heeft er nog geen mening over, maar is benieuwd naar de opvatting van minister Jorritsma.

Een woordvoerder van de BOVAG, die de rijschoolhouders vertegenwoordigt, voelt wel voor een verplichte tussentijdse toets: “Op vrijwillige basis heeft de maatregel geen effect.”