Pater moet binnen week weg uit Brazilië

ROTTERDAM, 19 MAART. De Nederlandse pater W. van Overbeek (32) moet binnen een week Brazilië verlaten. De Braziliaanse autoriteiten beschuldigen de missionaris uit Delft van “politieke activiteiten” in een indianenreservaat.

Het Centraal Missie Commissariaat (CMC) in Oegstgeest tracht in overleg met het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken uitzetting te voorkomen.

Sinds 1995 werkt Van Overbeek, afgestudeerd aan de Landbouwuniversiteit in Wageningen, als milieudeskundige onder de Tupinikim- en Guarani-indianen in de zuid-oostelijke provincie Espirito Santo. Hij werd uitgezonden door het Centraal Missie Commissariaat. Met andere ontwikkelingswerkers nam hij gisteren deel aan een protestactie van enkele honderden indianen tegen de grondpolitiek van de fabriek Aracruz Cellulose. De demonstranten verwijten de directie van deze multinational, met aandeelhouders in diverse Europese landen, dat ze het tropisch woud vernielen, de indianen van hun grond beroven en die uitputten.

De Braziliaanse politie pakte 90 demonstranten op. Van Overbeek werd door drie agenten voor verhoor overgebracht naar de provinciehoofdstad Vitoria. De katholieke indiaanse missieraad (CIMI) spreekt van een ontvoering. “De agenten legitimeerden zich niet, gaven evenmin aan wat de Nederlander precies wordt verweten”, aldus een woordvoerder van de missieraad.

Op het CMC in Oegstgeest kent men Van Overbeek als “een zeer bevlogen en betrokken man”. Hij onderricht de indianen in duurzame landbouwtechnieken en is betrokken bij het onderwijs aan de kinderen. “Er wordt al jaren strijd gevoerd tegen de gang van zaken daar, recent is er een internationale actie gestart”, zegt CMC-medewerkster Jolanda van Osta. Ze wijst er op dat de cellulosefabriek al tientallen jaren grote delen van het tropisch bos laat kappen om er eucalyptus-plantages aan te leggen. “Zo raken de indianenstammen steeds meer grond kwijt. Bovendien wordt die door de eucalyptus sterk verarmd, zodat er jarenlang niets meer kan groeien”, zegt Van Osta.

Na zijn verhoor is Van Overbeek ondergedoken in een kerk, waar medewerkers van de missieraad hem bescherming bieden.

De Braziliaanse ambassade in Den Haag heeft geen commentaar.