Nike schrapt 1600 banen, ook in Nederland

NEW YORK, 19 MAART. Nike schrapt over de hele wereld 1600 banen, zeven procent van het totaal. De Amerikaanse producent van sportschoenen en -kleding deed die mededeling gisteren na sluiting van de New Yorkse effectenbeurs, tegelijk met de bekendmaking van de resultaten over het derde kwartaal van het lopende boekjaar.

Ook in Nederland verdwijnen banen, maar hoeveel kon Nike, dat zijn Europese hoofdkantoor in Hilversum heeft en zijn Benelux-vestiging in Huizen, vanmorgen nog niet zeggen. In Huizen werken 135 mensen, in Hilversum 652. Het concern, dat in eigen land een streep door 800 banen haalt, heeft er al eerder voor gewaarschuwd dat de winst zou tegenvallen als gevolg van de crisis in het zuidoosten van Azië.

De nettowinst bleek met 73,1 miljoen dollar een stuk lager uit te zijn gekomen dan de 273,1 miljoen van het derde kwartaal van het voorgaande boekjaar. De analisten hadden de winstval al voorzien. De omzet verminderde van 2,42 miljard tot 2,22 miljard dollar.

Volgens topman Philip H. Knight zullen de resultaten de komende tijd onder druk blijven staan door de problemen in Azië. Bovendien draait het concern in de VS ook minder goed dan voorheen. Over het vierde kwartaal van het boekjaar voorziet Nike bovendien een extra last van ongeveer 100 miljoen dollar als gevolg van afschrijvingen op zijn voorraden. Prijsdalingen spelen ook een rol in de lagere winstverwachting. (KRF, ANP)