Monaco geeft rekenles aan naïef Manchester United

ROTTERDAM, 19 MAART. Juventus, AS Monaco, Real Madrid en Borussia Dortmund hebben zich gisteravond geplaatst voor de halve finales van de Champions League. De loting voor het belangrijkste Europese bekertoernooi wordt morgen verricht. De finale is op 20 mei in Amsterdam.

Uitwedstrijden worden steeds belangrijker in het Europa-Cupvoetbal. Omdat veel clubs in aanvallend opzicht tekortschieten, slaan ze toe op vreemde bodem als ze vanuit de verdedigende stellingen loeren op een tegenaanval. Een treffer in de beginfase past in het ideale scenario.

Manchester United rekende zich rijk na het eerste duel in de kwartfinale van de Champions League. In en tegen Monaco speelden de Engelsen twee weken geleden met 0-0 gelijk. Ondanks die beschamende vertoning, waarin de Engelse kampioen slechts één doelpoging forceerde, vertrouwde de ploeg van Alex Ferguson op het thuisvoordeel van het altijd sfeervolle stadion Old Trafford en de eigen aanvallende kwaliteiten.

De Engelsen werden gisteren in de vijfde minuut echter verrast door een daverend schot van de 20-jarige international Trézéguet. Na wanorde in de defensie van United schoot hij de bal onhoudbaar achter de Nederlandse doelman Van der Gouw, de vervanger van de geblesseerde Schmeichel. Het was het begin van het einde voor Manchester, dat uiteindelijk na een 1-1 gelijkspel door de goal rule werd uitgeschakeld. De favoriet voor de finale in Amsterdam ging ten onder aan machteloos, naïef voetbal.

Geheel naar de stijl van de Premier League stroopten de roodhemden de mouwen op. United viel aan, schroefde het tempo hoog op en was veel in balbezit. Kansen leverde het fanatieke spel evenwel nauwelijks op. Hoewel Manchester nog voor rust een strafschop verdiende toen Djetou de bal overduidelijk wegsloeg bij de rand van het strafschopgebied. De Duitse arbiter Krug en zijn grensrechters hadden het kennelijk niet gezien. Krug paste wel goed de voordeelregel toe, toen Butt in de tweede helft in het zestienmetergebied ten val werd gebracht. De Noor Solksjaer schoot een seconde later uit een voorzet van Beckham de gelijkmaker in voor Manchester United.

De Britse lijstaanvoerder had weer volop uitzicht op de halve finales. Maar de kaars doofde langzaam naarmate de wedstrijd zijn einde naderde. Wellicht omdat een aantal belangrijke spelers, zoals linkerspits Ryan Giggs en middenvelder Roy Kean ontbraken. Misschien ook omdat het zware programma in de wintermaanden met twee bekertoernooien en veel midweekse wedstrijden wegens het WK voetbal, zich ging wreken.

Achteraf besefte Ferguson dat het een noodzaak is om in het hedendaagse internationale voetbal een doelpunt te maken in de uitwedstrijd. De regel van uitgescoorde treffers die bij een gelijke stand dubbel tellen is al zo oud als Methusalem, maar wordt steeds actueler. Na twee Engelse titels was Ferguson met United nu toe aan een internationaal aansprekend succes. Het vroege doelpunt van Trézéguet verstoorde die droom op wrede wijze. “Net als vorig seizoen werden we op deze manier verrast”, vertelde Ferguson achteraf. “Toen was het bij ons in de halve finale Lars Ricken van Borussia Dortmund die na zeven minuten scoorde, nu ging het al na vijf minuten mis. Toch vind ik Monaco geen topploeg. Als ik een uitgebalanceerd elftal had kunnen opstellen, zouden we deze wedstrijd hebben gewonnen. Monaco heeft één keer op ons doel geschoten en dat was toevallig ook een doelpunt.”

Duizenden kilometers oostelijker, in de Oekraïne, demonstreerde Juventus na het 1-1 gelijkspel in Turijn op indrukwekkende wijze hoe een counterploeg moet worden geëlimineerd. Met Edgar Davids als onverwoestbare schakel op het middenveld werd de opmars van Dinamo Kiev hardhandig gestuit. De revelatie van dit seizoen, het team van wonderdokter Lobanovsky, werd vastgezet op eigen helft. Bij elke counter waren de Italianen massaal terug om het gevaar tijdig te verijdelen. Op het middenveld werkte Davids zich suf in het kielzog van de artistieke voetballers Del Piero en Zidane.

Maar de held aan de zijde van Juventus werd de 24-jarige van Atalanta overgenomen spits Filippo Inzaghi. In de eerste helft rondde hij voorbereidend werk van Del Piero en Zidane goed af. Na rust moest Juventus opnieuw treffers produceren omdat Rebrov de Oekraïeners op gelijke hoogte had gebracht. Inzaghi sloeg vervolgens tweemaal toe met kopballen uit corners. Del Piero bepaalde de eindstand zelfs op 1-4 en bedreigt nu Litmanen als algemeen topscorer van de Champions League. In deze competitie kan Juventus onder leiding van trainer Lippi voor de derde achtereenvolgende keer de eindstrijd halen.

Real Madrid maakte één helft indruk met een strafexpeditie tegen Bayer Leverkusen. De Spanjaarden profiteerden wél van het thuisvoordeel. In het Bernabeu-stadion bleef de eerste helft nog zonder doelpunten. Karembeu zorgde voor de openingstreffer door een corner van zijn maatje Seedorf over de hoofden van verschillende spelers hard in te koppen. Kort daarna forceerde Morientes de beslissing, door de Koninklijke op 2-0 te zetten. De Duitsers hadden op dat moment nog geen kans gehad. Kirsten stond er in de aanval alleen voor. Pas in de slotfase kreeg hij assistentie van Erik Meijer. De Nederlander was niet geheel fit op de bank begonnen. In de slotseconden liep Real door een perfecte strafschop van Hierro zelfs nog verder uit naar 3-0.

Borussia Dortmund versloeg Bayern München door een zeer laat doelpunt van Chapuisat. De Zwitser scoorde in de 109de minuut. In de officiële speeltijd was, evenals in het eerste treffen tussen de twee elftallen uit de Bundesliga, niet gescoord. Bij Dortmund speelde Decheiver lang mee. Pas in de 120ste minuut moest de Nederlandse aanvaller plaatsmaken voor een verdediger. Dortmund lijkt een matig seizoen in Bundesliga te willen goedmaken in de Champions league.