Man slaat andere man dood

ROTTERDAM, 19 MAART. Douglas Dedge, een 31-jarige Amerikaan, is tijdens een Ultimate Fight-gevecht in Kiev om het leven gekomen. Dedge bezweek vanmorgen aan zware hoofdverwondingen. In de strijd met de Oekraïener Jevgeni Zolotaryov raakte hij maandagavond buiten bewustzijn. Hij werd onmiddellijk naar de neurochirurgische afdeling van een ziekenhuis in Kiev vervoerd. Artsen konden de dood van de Amerikaan slechts enige tijd uitstellen.

Volgens de Oekraïense neurochirurg Spasitsjenko werd de dood veroorzaakt door ernstige verwondingen aan de hersens. “De delen van de hersens die ademhaling en hartfuncties controleren waren buitengewoon ernstig beschadigd.” Het gevecht tussen de Amerikaan en de Oekraïener, dat 4.000 vooral jeugdige toeschouwers trok, duurde slechts vijf minuten. Dedge kreeg zware klappen op zijn hoofd en zakte toen in elkaar. De scheidsrechter greep in voordat de Oekraïener de Amerikaan alsnog te lijf ging.

Ultimate Fight is een gevecht zonder regels. Alleen de tegenstander bijten, in de ogen krabben en schoppen wanneer deze op de grond ligt, mag niet. Ook de slagaderlijke wurggreep is verboden. De gevechten zijn in de Verenigde Staten in enkele staten verboden. In de Oekraïne trekken ze veel belangstelling. Volgens de teamleider van de Oekraïense vechter was er geen sprake van overtreding van de spelregels. Hij zei: “We beschouwen de dood van Dedge als een tragisch ongeluk.”