Levenslang voor moord, drugshandel en fraude

ROTTERDAM, 19 MAART. De rechtbank in Rotterdam heeft vanmorgen de 45-jarige H.E. uit de Maasstad veroordeeld tot een levenslange celstraf wegens de moord op C. Pruysen in mei 1994, grootschalige handel en smokkel in drugs, merkenfraude en wapenbezit. De straf is conform de eis.

De rechtbank ziet de 35-jarige in Spanje woonachtige P.B. als medepleger van de liquidatie in het drugsmilieu. Hij is veroordeeld tot 9 jaar celstraf na een eis van 12 jaar. E.'s schoonvader A. van D. (50) uit Rotterdam kreeg drie jaar wegens medeplichtigheid aan de moord. Tegen hem was ook drie jaar geëist.

Het slachtoffer was vrachtwagenchauffeur uit Nieuwerkerk aan den IJssel. Hij werd op een bedrijfsterrein in Rotterdam-Zuid om het leven gebracht. De chauffeur was daar door P.B. heen gelokt. Van D. beheerde het terrein en had het alarm uitgeschakeld, waardoor zijn schoonzoon E. zijn gang kon gaan. De stoffelijke resten van het slachtoffer zijn aangetroffen in een kuil, waarover beton was gestort.

Bendeleider E. handelde sinds 1992 in drugs voor vooral de Britse markt. Vanuit Spanje werd een hasjlijn gerund, die wekelijks 1.000 kilo softdrugs naar Engeland smokkelde. Negen bendeleden zijn eerder veroordeeld tot celstraffen tot zes jaar. Met toestemming van het OM hebben twee gecontroleerde doorlatingen van drugstransporten plaatsgevonden.