Leefbaar Utrecht stapt uit overleg collegevorming

UTRECHT, 19 MAART. De winnaar van de Utrechtse gemeenteraadsverkiezingen, Leefbaar Utrecht (LU), is gisteravond uit de college-onderhandelingen gestapt. Breekpunt was de weigering van de overige partijen een referendum te houden over de omstreden busbaan door de binnenstad.

Volgens Leefbaar Utrecht, dat met negen zetels in één keer de grootste raadsfractie werd, hebben “met name PvdA en GroenLinks geen eerlijke en open discussie willen voeren”. Die partijen “zijn continu bezig geweest Leefbaar Utrecht zand in de ogen te strooien”, aldus woordvoerder Y. van den Bergh.

Na de verkiezingszege toonde LU-lijsttrekker Henk Westbroek voorkeur voor een links college met PvdA en GroenLinks. Nu de onderhandelingen op niets zijn uitgelopen, laat de nieuwe partij weten dat zij “hoopt dat de VVD de politieke moed zal hebben haar verkiezingsprogramma te blijven verdedigen.”

De invoering van een referendum was voor Leefbaar Utrecht een harde eis. Zo'n volksraadpleging zou nodig zijn bij twee omstreden projecten: het Utrecht Centrum Project (een grootschalige reconstructie rond het station) en de busbaan door het centrum. Voor de overige partijen was een referendum over het UCP bespreekbaar, omdat de besluitvorming daarover nog niet is afgerond. PvdA, GroenLinks en CDA voelden niets voor een referendum over de busbaan, omdat de raad daarover al in 1997 een besluit heeft genomen. Bovendien moeten de werkzaamheden voor 1 mei zijn begonnen om te voorkomen dat het rijk de toegezegde subsidie van 150 miljoen gulden intrekt.

Woordvoerders van PvdA, GroenLinks, CDA en VVD zeiden het besluit van Leefbaar Utrecht te betreuren.

In tegenstelling tot Leefbaar Utrecht heeft de partij die het grote voorbeeld voor de club rond Westbroek vormde, Leefbaar Hilversum, vooruitgang geboekt bij de onderhandelingen over een college. Leefbaar Hilversum kwam met veertien raadszetels als grootste partij uit de bus. Onder leiding van lijsttrekker Jan Nagel wordt nu onderhandeld met VVD en PvdA over collegevorming. Andere partijen zijn al afgehaakt uit onvrede over het voorgestane verkeersbeleid in en om Hilversum.