KVB maakt zich geen zorgen; Omzeiling boekenprijs via Internet

BRUSSEL, 19 MAART. Het Belgische bedrijf Proxis gaat via Internet met kortingen boeken van Nederlandse auteurs verkopen. De boekverkoper omzeilt daarmee de in Nederland geldende vaste boekenprijs.

Op een specifiek op Nederland gerichte Internetsite wil het bedrijf vanaf april Nederlandse literatuur met kortingen van circa 15 procent gaan aanbieden. De vaste boekenprijs is al jaren onderwerp van discussie. Op dit moment loopt nog een rechtzaak van de Vereniging ter bevordering van de belangen des Boekhandels (KVB) tegen de Free Record Shop, die enkele jaren geleden al eens probeerde de vaste boekenprijs te omzeilen.

Proxis verwacht geen juridische problemen, want België kent geen vaste boekenprijs. Via de Belgische website van Proxis kan de Nederlander nu al binnen- en buitenlandse literatuur bestellen. Proxis begon in oktober vorig jaar met de online verkoop en zet op dit moment ongeveer 1500 boeken per maand af. “We proberen een site met het adres www.proxis.nl op te zetten, maar juridisch weten we nog niet hoe we dat moeten aanpakken”, vertelt M. Claes, één van de vier eigenaren van Proxis. De meeste Nederlandse Internetsites hebben de toevoeging nl. Als er juridische bezwaren zijn tegen het gebruik hiervan, probeert Proxis het op een andere manier. “Dan zorgen we ervoor dat mensen die proxis.nl intypen automatisch bij proxis.com terechtkomen”, aldus Claes.

In de Verenigde Staten zijn al langer virtuele boekhandels actief, die lagere prijzen rekenen dan de gewone boekhandel. Sinds de zomer van 1995 heeft Amazon een database met naar eigen zeggen 2,5 miljoen boeken. Bertelsmann, het moederconcern van boekenclub ECI, heeft ook een online boekhandel en onderzoekt momenteel of daarop ook plaats is voor een Nederlands onderdeel.

“Internet is een gegeven van deze tijd”, reageert directeur A. Hulskamp van de KVB. “We zijn daarom niet verrast.” De KVB zal er op toezien dat Proxis zich aan de regels houdt, zegt Hulskamp. Hij zegt zich niet al te grote zorgen te maken over de concurrentie die de online boekenhandel zou kunnen gaan beteken. “De kortingen die nu worden geboden zijn niet zo indrukwekkend als je er rekening meehoudt daar naar nog verzendkosten bij komen, en de lange levertijd is ook een nadeel.”