Kinderagenda

Detectives

Misschien ben je wel eens in het Reispaleis van het Museum voor Volkenkunde in Rotterdam geweest. Vanuit het Dierbare Dingen Museum kan je een reis maken door Turkije, Nederland, Suriname, de Antillen en Indonesië en zo leer je de kinderen in die landen en hun dierbare dingen kennen. Maar er is iets vreselijks gebeurd. Enkele Dierbare Dingen zijn zoek. Alle bewoners van het museum hebben samen met de directeur, de wijkpolitie en beroemde detectives gezocht maar ze kunnen de dingen niet vinden. En omdat directeur Daan Dingemans denkt dat niemand zo goed kan zoeken als kinderen, roept hij hun hulp in. Zo 22 mrt vraagt hij kinderen van 8 t/m 12 jaar naar het museum te komen om ingezet te worden als detective.

*Detectives gezocht voor het Dierbare Dingen Museum op zo 22 mrt van 12-13u en 14u30-15u30 in Museum voor Volkenkunde, Willemskade 25, Rotterdam. Toegang voor kinderen tot 16 jaar ƒ 4, ticket Reispaleis ƒ 4 en deelname speurtocht ƒ 2,50. Res 010-4111055.

Een boek op rolletjes

De meeste boeken zijn plat, maar sommige zitten op een rol. Zo'n boek is het oude joodse boek de Thora. Dat boek met de vijf boeken van Mozes erin is op een perkamenten (een soort leren) rol geschreven en de woorden kunnen alleen maar van rechts naar links worden gelezen. Daarvoor wordt een jad gebruikt, een aanwijsstokje waarmee de woorden worden bijgehouden (zoals een juffrouw of meester voor het schoolbord). 'In een boek op rolletjes van rechts naar links' geven mijnheer en mevrouw Leesbril zo 22 mrt een rondleiding waarbij voor kinderen vanaf 7 jaar niet alleen over de Thora(rollen) wordt verteld, maar ook over de Estterrol (verhalen over koningin Estter). En natuurlijk hebben ze in het Amsterdamse Joods Historisch Museum ook gewone platte boeken, zoals de Talmoed en ook daar wordt uit voorgelezen. Na afloop van de rondleiding kunnen kinderen hun eigen naam in het Hebreeuws met een ganzenveer op perkament schrijven.

*In een boek op rolletjes, rondleiding door het Joods Historisch Museum, Jonas Daniël Meijerplein 2-4, Amsterdam voor kinderen vanaf 7 jaar op zo 22 mrt van 13-15u. Toegang voor kinderen onder de 10 jaar gratis, t/m 16 jaar ƒ 2, daarboven ƒ 10,50. Inl 020-6269945.

Vlinders

In de duinen van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland zijn, als het mooi weer wordt, de prachtigste vlinders te zien. Dagvlinders, nachtvlinders, zeldame en algemene soorten, vaak hebben ze hele mooie kleuren. Over hoe vlinders leven en hoe we het landschap (èn ook onze tuin) kunnen inrichten om ze te behouden of terug te krijgen, is te zien op een tentoonstelling 'Vlinders in de duinen' in het Pieter Vermeulen Museum, IJmuiden. Tekeningen en foto's vertellen het verhaal over de vlinders en vanaf eind maart zijn ze ook in verschillende stadia (eitje, rups, pop en vlinder) in een kooi te bewonderen . Ook zijn er speurtochten voor de groepen 4, 5 en 6 en 7 en 8 van de basisschool, waarbij kinderen op werkbladen allerlei vragen moeten beantwoorden en opdrachten uitvoeren.

*Vlinders in de duinen in het Pieter Vermeulen Museum, Moerbergplantsoen 20, IJmuiden. Open ma t/m vr 9u30-17u en de eerste zo van de maand van 11-17u. Toegang kinderen van 5 t/m 12 jaar ƒ 1,50, daarboven ƒ 2,50. De speurtochten voor de groepen 4, 5 en 6 en 7 en 8 zijn gratis. Inl 0255-536726.

Vlinderkastje

Vroeger werden vlinders met een vliegennetje levend gevangen om ze daarna netjes vast te prikken en in een mooi glazen kastje aan de muur te hangen. Soms werden ze dan ook gebruikt om na tekenen. Wie dat heel goed kon, was Maria Sybilla Merian. Zij leefde zo'n driehonderd jaar geleden en bestudeerde planten, bloemen, rupsen, insecten en vlinders. Daar maakte ze hele mooie schilderijen en tekeningen van en die hangen nu in het Teylers Museum, Haarlem. Op de kindermiddag in het museum worden eerst de vlindertekeningen van Maria Sibilla Merian bekeken en daarna mogen kinderen zelf met draadjes, stokjes en papier een bewegende vlinder maken. Als er tijd over is, wordt er voor die vlinder ook een kastje gemaakt.

*Vlindermiddag in het Teylers Museum, Nauwe Appelaarsteeg 3, Haarlem voor kinderen van 8 t/m 12 jaar van 14-16u. Kosten ƒ 10. Aanmelden 023-5319010.

Lievelingsgedicht

Ieder kind heeft zijn lievelingskleren, -eten, -sporter, -popster of -beest. Maar wat is zijn lievelingsgedicht? Vorig jaar oktober werd aan alle kinderen van 7 tot 14 jaar van basisscholen gevraagd hun lievelingsgedicht op te sturen en uit al die duizenden gedichten is nu een top 14 samengesteld. Op 25 mrt dragen 14 kinderen of groepen kinderen hun lievelingsgedicht voor in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht. Iedereen in de zaal is jurylid. De hoofdprijs is een mountainbike en voor iedereen die optreedt zijn er prachtige prijzen. Het Lievelingsgedicht '98 zal ook op een poster worden uitgegeven en op de Nacht van de poëzie worden voorgelezen. Kaarten à ƒ 5 kunnen worden besteld via Plint, tel 040-2454001, fax 2465273 of e-mail plint@iaehv.nl. Plint geeft ook poëzieposters, poëziekaarten en het kunsttijdschrift voor kinderen DADA uit (5 x per jaar). Zo gaat het laatste nummer van DADA over Cobra, een groep die vijftig jaar geleden door kunstenaars, dichters en schrijvers werd opgericht. Cobra-schilders wilden weer net zo tekenen en schilderen als kinderen, gewoon fantaseren, felle kleuren gebruiken en gekke beesten bedenken. En nu draait DADA het allemaal weer om door kinderen te vragen een Cobra-tekening met een gekke rijmende titel op te sturen of je eigen Cobra-portret te maken. De tekeningen moeten het formaat 21 bij 21 cm hebben, omdat ze van alle tekeningen een boek willen maken met de titels erbij. In het tijdschrift staan allerlei voorbeelden van de tekening, rijmende titel en portret. Insturen naar DADA, Postbus 164, 5600 AD Eindhoven.

*Lievelingsgedicht in Muziekcentrum Vredenburg, Utrecht op 25 mrt en kunsttijdschrift DADA, losse nummers ƒ 12,50 bij musea en boekhandel, abonnement ƒ 42,50.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

    • Tonny Schoemaker