Italiaanse werkgevers lopen weg

ROME, 19 MAART. Uit protest tegen de kabinetsplannen om een 35-urige werkweek in te voeren zijn de Italiaanse werkgevers gisteren uit het overleg hierover met kabinet en vakbonden gestapt. Zij dreigen alle overlegorganen te boycotten.

Het kabinet is zelf niet overtuigd van verkorting van de werkweek naar 35 uur, maar de wet is de prijs die premier Prodi moet betalen aan de communisten wier parlementaire steun hij nodig heeft. De communisten willen dat er snel een wetsvoorstel komt. Zij hebben gedreigd tegen het begrotingsplan voor de komende drie jaar te stemmen dat het kabinet medio april wil presenteren. Met dit driejarenplan wil Italië zijn Europese partners aan de vooravond van het besluit welke landen meedoen in de eerste fase van de Economische en Monetaire Unie, bewijzen dat de sanering in de overheidsfinanciën blijvende effecten doorgaat.

De werkgevers willen de discussie over korter werken inpassen in een groter kader over flexibiliteit, arbeidsmarkt en werkgelegenheid. Premier Prodi, onder druk van de communisten, ziet daar kennelijk zo kort voor het besluit over de EMU geen ruimte voor.