Israel wil punt zetten achter rel met Robin Cook

JERUZALEM/LONDEN, 19 MAART. Israel wil de diplomatieke rel over het bezoek van de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Robin Cook, zo snel mogelijk afsluiten. “Ik denk dat we hiervandaan verder moeten gaan en de zaak achter ons moeten laten”, aldus de adviseur van premier Netanyahu, David Bar-Ilan.

Cook was namens de Europese Unie (EU) naar Israel gereisd om het vredesproces een nieuwe impuls te geven. De Britse minister wekte dinsdag de woede op van Netanyahu door bij de omstreden joodse woonwijk-in-aanbouw Har Homa bij Oost-Jeruzalem de hand te schudden van de Palestijnse parlementariër Salah Ta'amari uit Bethlehem. Uit protest daartegen zegde Netanyahu een gezamenlijke persconferentie en een vier-gangendiner met zijn Britse gast af.

De Britse premier Blair heeft zijn minister van Buitenlandse Zaken gisteren in het Lagerhuis verdedigd tegen felle kritiek van de Conservatieve partij. Blair bestreed dat het optreden van Cook de betrekkingen tussen Groot-Brittannië en Israel heeft vertroebeld. Hij kondigde aan dat zijn reis volgende maand naar het Midden-Oosten ongewijzigd zal doorgaan.

Britse kranten reageren verdeeld op de confrontatiepolitiek van Cook. Zelfs medewerkers van dezelfde krant zijn het soms oneens. “Jij komt hier naar toe. Je bewust van een moeilijke situatie. En dan wil je beide meningen horen. Wie denk je wel dat je bent”, laat de spotprenttekenaar van het conservatieve dagblad The Daily Telegraph de Israelische premier tegen Cook fulmineren. In het hoofdredactioneel commentaar dat daarnaast staat, wordt Cook “een bijzonder slechte diplomaat” genoemd. Het commentaar schildert de minister van Buitenlandse Zaken af als arrogante blunderaar aan wie het ontgaan is dat je niet tegelijkertijd symbolische gebaren kunt maken en je presenteren als onafhankelijk bemiddelaar.

De Guardian vindt dat Cook “al met al juist heeft gehandeld”. Volgens het blad heeft de Israelische premier zich tegenover de Europese Unie consequent onverzoenlijk opgesteld. Rupert Cornwell spreekt in The Independent de hoop uit dat Cooks 'diplomatieke catastrofe' de hele wereld heeft getoond “hoe inflexibel Israel is”.

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken nam het gisteren voor Cook op. Een woordvoerder van de Quai d'Orsay zei de reactie van Netanyahu “niet te begrijpen”. “Frankrijk steunt de beslissing van Cook om de plek (Har Homa red.) te bezoeken. De heer Cook herhaalde de Europese positie, die algemeen bekend is. Het is volstrekt legitiem voor de EU om zijn misnoegen over de nederzettingenpolitiek in Oost-Jeruzalem uit te spreken.”