Grondwet (1)

In de Profiel-bijlage over de grondwet (12 maart) wordt geen aandacht besteed aan een actuele wijziging. Onze regering heeft de eerste wettelijke stappen gezet om een referendum mogelijk te maken. Daartoe moet de grondwet gewijzigd worden. Wie zich de huidige grondwet aanschaft en deze doorleest, ziet dat daarin nergens een verbod op het houden van een referendum staat.

Aangezien hetgeen niet is verboden is toegestaan, bestaat nu al geen enkel beletsel voor het houden van een referendum.

Het nieuwe zal dus zijn dat de politiek zichzelf verplicht om onder bepaalde voorwaarden een referendum te houden. Die voorwaarden zijn zodanig dat ten minste de VVD ervan uitgaat dat het nooit gehouden zal worden. Daarmee verkeert de grondwet in haar eigen tegendeel: zij geeft de regering de legitimatie om géén referendum te houden.

    • Ir. E. Moresco