Expositie in oude stadhuis van Utrecht

UTRECHT, 19 MAART. Met een expositie van vijftig Utrechtse kunstenaars wordt het oude stadhuis in die stad symbolisch uitgezwaaid. Een week na sluiting van de tentoonstelling, die van 16 oktober tot 26 oktober duurt, gaat het gebouw een jaar lang op slot voor een ingrijpende renovatie.

Vijftig kunstenaars en vormgevers uit stad en provincie mogen in oktober in de dan ontmantelde ruimtes van het stadhuis een maand lang onder de titel De Derde Salon exposeren. De Salon is een periodiek terugkerende tentoonstelling, De expositie had eerder plaats in de Jaarbeurs (1992) en het Centraal Museum (1995).

Het stadhuis, bestaande uit zo'n tien aan elkaar gegroeide panden, wordt voor een krappe 30 miljoen gulden verbouwd door de Spaanse architect E. Miralles. Ruimtegebrek en verouderde inrichting maakten renovatie noodzakelijk. Aan de achterzijde wordt een deel van het pand afgebroken om plaats te maken voor een nieuwe vleugel. Daar komt ook een nieuwe hoofdingang.

Het oudste gedeelte van het stadhuis, de zaal naast de huidige ingang op de Stadhuisbrug, is na de verbouwing weer bestemd voor huwelijksvoltrekkingen. Naar verwachting zijn de werkzaamheden vlak voor het nieuwe millennium afgerond. (ANP)