Effectenbeurs verliest winst na sterke opening

AMSTERDAM, 19 MAART. De Amsterdamse effectenbeurs heeft de goede opening van vanochtend niet kunnen doorzetten. KPN, Heineken en Aegon leverden fors in, waardoor de belangrijkste beursgraadmeter AEX-index na het middaguur op een lichte winst stond van 0,18 punten op 1105,63 punten.

AMSTERDAM Het Damrak leek zich met een openingswinst van ruim tien punten te herstellen van de kleine terugval van gisteren. Koninklijke Olie, dat zwaar weegt in de AEX-index, nam de beurs aanvankelijk op sleeptouw. De herstellende olieprijzen, die bijna een dollar hoger zijn, bezorgde het aandeel een winst van 2,20 op 112,50 gulden.

Het verlies van KPN, Heineken en KLM overvleugelden bij het naderen van het middaguur de winst van Koninklijke Olie. KPN was de grootste verliezer met 3,90 op 106,60 gulden. Bierbrouwer Heineken daalde 13,00 gulden op 446,00 gulden.

KLM verloor 2,20 op 85,10 gulden. Volgens een commissionair kwam dat door de schadeclaim van 2,8 miljard gulden, die (ex-) werknemers in New York tegen de KLM hebben ingediend. Ook de hogere olieprijs werkt volgens hem door.

Verzekeraar Aegon daalde na bekendmaking van een winst van 2,2 miljard gulden met 2,40 naar 250,40 gulden. Nedlloyd, de smaakmaker van gisteren, trok zich weinig aan van de malaise. Het Rotterdamse transportconcern, dat met hogere winstcijfers kwam, steeg 1,20 op 52,30 gulden. Ook automatiseerder Baan was populair en steeg 2,70 op 100,30 gulden. Branchegenoot ASM Lithography daarentegen viel 2,10 terug op 194,50 gulden.

Op de lokale markt straften beleggers de verliezen af die de Hollandse Beton Groep (HBG) vorig jaar in Duitsland heeft geleden. HBG verloor vier dubbeltjes op 43,50. Het Italiaanse modehuis Gucci, dat een matige winststijging publiceerde van 4 procent, mocht een lichte winst bijschrijven van vier dubbeltjes op 95,40 gulden.

De Amerikaanse dollar bleef vanochtend staan op het hogere peil dat gisteren werd bereikt. In Amsterdam stond de koers rond het middag uur op 2,0612 na 2,0590 aan het eind van de handel gisteren.

De dollar wist zich vooral tegenover de Duitse mark te handhaven. Dat kwam doordat de index van het bedrijfsklimaat in Duitsland in februari lager uitviel dan was verwacht.

NEW YORK Na een grillig koersverloop sloot het Dow Jones-gemiddelde gisteren op 8775,40 punten, wat 25,41 punten hoger was dan op dinsdag. Dat was na de records op de twee voorgaande dagen wel weer een hoogtepunt.

De beurs begon lager na enkele winstwaarschuwingen van enkele kleinere technologiebedrijven. Volgens een analist zou het tweede kwartaal van dit jaar slechtere resultaten kunnen laten zien dan het eerste, omdat dan de crisis in Azië wat meer is doorgewerkt.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio boekte een kleine winst. De Nikkei-index van 225 fondsen ging met 59,34 punten (0,36 procent) omhoog tot 16.679,02. De beleggers stonden enigszins aan de zijlijn. Ze wachten op de binnenkort bekend te maken maatregelen waarmee de regering de economie wil stimuleren. De beurs van Hongkong deed het een stuk beter. De Hang Seng-index ging met 323,39 punten (ongeveer 3 procent) naar boven tot 11.455,04.