Chronologie juridisch onderzoek

Oktober 1993: Het Openbaar Ministerie van Berlijn begint op grond van verklaringen en bekentenissen van sporters een onderzoek naar de handelwijze van functionarissen in het voormalige sportsysteem van de DDR. Het dossier bevat negentig vermeende gevallen van doping.

Mei 1996: Op meer dan vijftig plaatsen in Duitsland doet het OM een inval. Talrijke documenten worden in beslag genomen. Een van de verdachten is de ex-voorzitter van de Deutsche Turn- und SportBund in de DDR, Manfred Ewald.

Oktober 1997: Het OM maakt bekend dat het vier voormalige zwemtrainers van SC Dynamo Berlin in staat van beschuldiging heeft gesteld. Het zijn Dieter Lindemann, Volker Frischke, Rolf Gläser en Dieter Krause.

November 1997: Het OM maakt bekend dat de twee sportartsen Bernd Pansold en Dieter Binus in staat van beschuldiging worden gesteld wegens het opzettelijk toebrengen van lichamelijke schade aan minderjarige sporters.

Februari 1998: De Duitse justitie maakt bekend dat in maart van dit jaar de vier trainers en twee sportartsen in een gezamenlijk proces voor de rechtbank van Berlijn moeten veschijnen.