CHINESE COCKTAILS IN L.A.

In Los Angeles, Californië, werd eind 1997 een nieuwe cocktailbar geopend waar Julia Roberts en Steve Martin regelmatig iets komen drinken. Geen Bloody Mary of een dry Martini, maar een gezonde Chinese mix. In 'Elixir', een kruising tussen een apotheek en een theesalon mixt Jeff Stein een speciale planten/paddestoelen/kruiden tonic of thee die de natuurlijke weerstand verhoogt en ziek worden voorkomt.

Courtney Love drinkt graag een She Devil, een drankje dat de sensualiteit bevordert. Wie verkouden denkt te worden bestelt een Yin From The Cold en als je moe bent neem je een Depth Recharger. Er is ook een creativiteit bevorderende cocktail die ginseng en reishi-paddestoelen bevat. Het personeel van Elixir wordt uitgebreid getraind in het mengen van de drankjes die gebaseerd zijn op het eeuwenoude Chinese geloof in geneeskrachtige kruiden.

Er zijn zes in Chinese kruiden gespecialiseerde artsen aangetrokken die precies weten welke blaadjes en wortels er uit de flessen en potten moeten worden gehaald. Oppermenger John Armstrong zit achter de toonbank en luistert geduldig naar geklaag over pijntjes, zorgen en liefdesverdriet. Zijn favoriete pepdrank is de Deep Replenishing tonic. Hij neemt er zelf elke dag wat van om zijn stress de baas te blijven: zijn vrouw is zwanger en hij heeft al een kleintje thuis. Volgens Armstrong is stress de meest voorkomende klacht. In Elixir kun je uit 9 verschillende anti-stress cocktails kiezen. Er wordt veel hertshooi gebruikt, een kruid dat ongeveer als Prozac werkt en dat de serotonine in de hersenen op peil houdt.

En ook voor wie wil vermageren heeft Elixir een cocktail die een interessant Indiaas kruid bevat. Een paar druppels van dit kruidenextract op je tong zorgen ervoor dat alle dingen waar suiker inzit een tijdje ontzettend vies smaken. Elixir doet ook aan mailorder (Order department, 8612 Melrose Avenue, Los Angeles, CA 90069. U.S.A.) en website (http://www.elixirnet.com)

De naam van het Chinees recept van vandaag luidt: Long Jing Chao Xia: Garnaal in Draken Bron Thee. De theeblaadjes waarvan de thee wordt gezet worden voor een deel ook opgegeten. Wie daar geen zin in heeft gebruikt alleen het vocht zelf.

Zet thee van het water en de theeblaadjes. Laat de thee ongeveer een kwartier trekken. Verhit intussen de olie in een wok. Doe de garnalen in de hete olie, voeg het zout en de wijn of sherry toe en bak de garnalen een halve minuut. Schenk nu de thee in de wok en doe de helft van de theeblaadjes erbij. Roerbak alles nog eens een minuut. Schep met een schuimspaan garnalen en blaadjes uit de wok. Kook het vocht tot de helft in en giet het dan over de garnalen.

500 gram grote ongekookte gepelde garnalen

2 theelepels zout

1 eetlepel Draken Bron thee of andere groene theesoort

300 ml heet water

1 1/2 eetl. arachide olie

1 eetlepel rijstwijn of droge sherry

    • Anne Scheepmaker