Bonden polsen leden; CAO-bod Akzo: 7 pct hoger loon

ROTTERDAM, 19 MAART. De werknemers van Akzo Nobel krijgen dit jaar 3,5 procent extra loon. Volgend jaar worden de salarissen nog eens met hetzelfde percentage verhoogd. Dat heeft Akzo Nobel aangeboden tijdens de CAO-onderhandelingen voor de 18.000 werknemers in Nederland.

De vakbonden, die dit jaar 3,75 procent meer loon hadden geëist, leggen het bod van Akzo Nobel 'neutraal' aan de leden voor. Formeel betekent dit dat zij geen akkoord hebben bereikt met de directie van Akzo Nobel en dat het nu van de vakbondsleden afhangt of deze het bod accepteren. Het antwoord hierop zal pas over enkele weken bekend zijn. Dat de laatste CAO-ronde, die pas laat vannacht werd afgesloten, geen akkoord heeft opgeleverd, zorgde vanmorgen zowel bij Akzo Nobel als bij de vakbonden voor teleurgestelde reacties. De vakbonden verwijten Akzo Nobel bewust niet de gevraagde 3,75 procent loonsverhoging te willen geven, omdat de werkgevers in Nederland dat onderling zouden hebben afgesproken. Akzo Nobel is van mening dat het bedrijf met een loonsverhoging van 7 procent in twee jaar tijd “tot het uiterste” is gegaan. “Wij hebben het gevoel dat we de buidel tot op de bodem hebben leeggeschud”, zei directeur sociale zaken R. de Leij vanmorgen in een reactie.

De Leij vindt de nu ingezette loonontwikkeling bij Akzo Nobel “aan de stevige kant”. Hij verwacht dat zijn collega-onderhandelaars in andere sectoren en bedrijven, zoals Philips, de grootmetaal en de zorg, hem dit loonbod niet in dank zullen afnemen. De Leij: “Ik reken niet op enthousiaste reacties van die kant, nee”. Het bod van Akzo Nobel ligt wel in lijn met afspraken die andere grote bedrijven eerder dit jaar afsloten: zo krijgen de werknemers bij Unilever 4 procent meer loon over een periode van 15 maanden en stijgen de lonen bij Heineken in twaalf maanden met 3,5 procent. “In Nederland bestaat een sterke neiging om naar de buren te kijken. Men realiseert zich niet dat het daarbij vaak om hele verschillende situaties gaat. Dat geldt misschien niet zozeer tussen Akzo Nobel en Philips, maar wel als het bijvoorbeeld de zorgsector betreft”, aldus De Leij.

Hoewel de looneis van de vakbonden niet helemaal is gehonoreerd, hebben ze op een ander strijdpunt een belangrijke overwinning geboekt. Het plan van Akzo Nobel om in de komende CAO afspraken te maken over zogeheten functiecontracten voor een groep van achthonderd managers en mensen in de buitendienst, is van tafel gehaald. Deze groep zou een contract krijgen voor een werkweek van 40 uur en daarmee uitgezonderd worden van de eerder met veel moeite gemaakte afspraken over een 36-urige werkweek bij Akzo Nobel.

De vakbonden waren bang dat ook andere groepen werknemers bij Akzo Nobel dan zouden willen afstappen van de kortere werkweek. Uit ledenvergaderingen die de bonden in februari en maart hebben gehouden, bleek de meerderheid van de leden bereid om protestacties te organiseren tegen de voorgestelde functiecontracten.