Beurzen AMEX, NASDAQ fuseren

NEW YORK, 19 MAART. De directies van de Amerikaanse effectenbeurzen Amex en Nasdaq hebben ingestemd met een bundeling van de activiteiten. Het samengaan van de nummers twee en drie op de ranglijst van Amerikaanse beurzen levert een behoorlijke kostenbesparing op en betekent meer concurrentie voor de New York Stock Exchange (NYSE).

Amex komt onder de NASD te vallen, waartoe de Nasdaq behoort. NASD betaalt 110 miljoen dollar voor de ontwikkeling van nieuwe technologie en 30 miljoen dollar aan de leden van de Amex. Die leden, evenals als die van de Nasdaq, moeten nog met de fusie instemmen. Er zullen banen verdwijnen, maar hoeveel is nog onduidelijk.

De bundeling levert volgens de twee directies de komende vijf jaar enkele honderden miljoenen dollars aan besparingen op, maar het zal nog wel even duren voordat beide beurzen volledig zijn geïntegreeerd. De Amex kent nog het systeem van “open outcry”, waarbij de handelaren elkaar op de beursvloer de koersen toeroepen. De handel op de Nasdaq verloopt daarentegen geheel elektronisch, met computerschermen vol effectenkoersen. De NYSE krijgt er meer concurrentie door. (Reuters)