Belangrijke beleidsmakers

PEKING, 19 MAART. Wie bepalen de komende vijf jaar het beeld in China? Een selectie:

Tang Jiaxuan (60). Minister van Buitenlandse Zaken. Staat bekend als een vaardig onderhandelaar, gespecialiseerd in de betrekkingen met Japan en de rest van Azië. Zijn kennis over de supermogendheden, de Verenigde Staten en Rusland, is gering. Sinds 1993 vervulde hij de positie van vice-minister van Buitenlandse Zaken onder de uitgaande minister Qian Qichen (die deze week is benoemd tot vice-premier).

Shi Guangsheng (68). Minister van Buitenlandse Handel en Economische Samenwerking. Was 10 jaar lang werkzaam als de vice general manager van China's nationale corporatie voor de im- en export van metalen en mineralen. Sinds 1993 vice-minister van Handel. Volgt de uitgaande minister Wu Yi op. Wu werd deze week bekrachtigd in de positie van staatsraad.

Dai Xianglong (53). Gouverneur van de Centrale Bank. Bekleedt die positie al sinds 1993 en wordt grotendeels verantwoordelijk geacht voor de succesvolle beteugeling van China's gierende inflatie, die dat jaar ruim 23 procent bedroeg. Dai voert een strak monetair beleid en tracht orde te scheppen in China's instabiele banksysteem. De Centrale Bank is onder zijn leiding één van de toegankelijkste instellingen in China geworden. Geliefd bij buitenlandse politici en diplomaten.

Sheng Huaren (62). Minister van de nieuw opgezette staatscommissie voor Economie en Handel. Een carrière technocraat en president van Sinopec, de nationale oliemaatschappij. Sheng's promotie is exemplarisch voor premier Zhu Rongji's voorkeur voor leiders met een internationaal normbesef en een resultaatgerichte aanpak. De nieuwe staatscommissie moet zes wegbezuinigde industrie-ministeries onderbrengen.

Xiang Huaicheng (59). Minister van Financiën. Voorheen de hoogste ambtenaar bij het bureau van belasting.