Zambia: einde van noodtoestand

LUSAKA, 18 MAART. President Frederick Chiluba van Zambia heeft gisteren de noodtoestand beëindigd die was uitgeroepen na een mislukte couppoging in oktober.

De beslissing komt twee weken voordat Chiluba's regering in Parijs vergadert met donorlanden die kritiek hebben geuit op het decreet. De president kondigde aan dat de processen tegen 90 Zambianen, onder wie ex-president Kenneth Kaunda, die vastzitten op beschuldiging van betrokkenheid bij de coup, “binnenkort” zullen beginnen. Op 28 oktober bestormde een groep lagere officieren het radiostation van de hoofdstad Lusaka. Hun actie werd snel de kop ingedrukt door loyale troepen. Kaunda (73) wordt ervan beschuldigd zijn voorkennis van de coupplannen te hebben verzwegen, een vergrijp waarvoor hij tot levenslang kan worden veroordeeld. (AP)