'VS geven leger Indonesië trainingen'

JAKARTA, 18 MAART. Indonesië heeft vandaag een Amerikaanse journalist en mensenrechtenactivist het land uit gezet. Allan Nairn, werkzaam voor The Nation en lid van de mensenrechtengroep Justice for All, beschuldigde gisteren de Amerikaanse regering ervan nog steeds trainingen te verzorgen voor het Indonesische leger, ondanks een eerdere uitspraak van het Congres.

Het Congres zette in 1992 een streep door het Amerikaanse onderwijs- en trainingsprogramma, bedoeld voor het Indonesische leger. Dat gebeurde in reactie op het optreden van Indonesische troepen in november 1991 in de Oost-Timorese hoofdstad Dili. Daarbij openden soldaten het vuur op een menigte demonstranten, waarbij zeker 200 mensen werden gedood. Nairn was destijds getuige van die schietpartij.

De activist verspreidde gisteren een lijst van door Amerikanen verzorgde militaire trainingen sinds 1992. Deze lijst van het zogenoemde Joint Combined Exchange Training-programma was volgens Nairn afkomstig van het Pentagon. Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat van 20 oktober tot 15 november vorig jaar een training “militaire operaties in stedelijk gebied” is verzorgd. Verschillende afgevaardigden van het Amerikaanse Congres verklaarden gisteren in Washington dat het Pentagon met het JCET-programma ingaat tegen de bedoelingen van het Congres in 1992.

Democratisch afgevaardigde Lane Evans zei onder meer: “Ons leger steunt een ander leger dat berucht is voor zijn wrede schendingen van mensenrechten en de onderdrukking van het volk van Oost-Timor”.