Strijd Kennedy's om bezittingen JFK

NEW YORK, 18 MAART. De veiling vandaag en morgen in New York van een aantal bezittingen van de vroegere Amerikaanse president John F. Kennedy is uitgemond in een strijd tussen diens kinderen en Robert White, de verzamelaar uit Maryland die de artikelen te koop aanbiedt. John F. Kennedy jr. en Caroline Kennedy Schlossberg hebben hun stilzwijgen verbroken en in een verklaring onder meer de teruggave geëist van een aantal “zeer persoonlijke” bezittingen.

De kinderen van de vroegere president en White onderhandelden gisteren nog over een overeenkomst. Het veilinghuis Guernsey's verwacht vandaag duizenden geïnteresseerden op de veiling van zo'n 600 artikelen, waaronder foto's, kledingstukken, uitnodigingen voor parties, meubilair, een jacht en een zeilboot. Afgelopen maandag gaven de kinderen een verklaring uit waarin zij vragen enkele van de meest historische en persoonlijke bezittingen terug te geven aan de familie en de John F. Kennedy Bibliotheek in Boston. Het gaat daarbij onder meer om een geld-klem, twee handgeschreven rapportages van JFK en correspondentie tussen de president en zijn echtgenote.

White heeft al zeven artikelen teruggetrokken uit de veiling, waaronder een bureau en documenten. Het conflict tussen hem en de kinderen van de president werpt een nieuw licht op de rol van de voormalige secretaresse van JFK, Evelyn Norton Lincoln, die altijd als loyaal is geportretteerd tegenover de president en zijn nagedachtenis. In hun verklaring kritiseren de kinderen Lincoln, die bij haar dood in 1995 de persoonlijke bezittingen van Kennedy naliet aan White. “Het is nu duidelijk dat mevrouw Lincoln misbruik maakte van haar positie (..) door ontelbare documenten en voorwerpen mee naar huis te nemen die toebehoorden aan onze vader en aan de Amerikaanse regering. Door dat te doen brak mevrouw Lincoln het publieke vertrouwen en dat van onze familie.”

De Kennedy's beschuldigen Lincoln er onder meer van een koffertje en een horloge te hebben achtergehouden, dat de president bij zich had toen hij in Dallas werd vermoord. In totaal heeft White meer dan 100.000 memorabilia, waarvan hij nu slechts een deel verkoopt. (AP, Reuters)