Status van Jeruzalem staat centraal; Boze Netanyahu haalt uit naar Cook

TEL AVIV, 18 MAART. Het bezoek van de Britse minister van Buitenlandse Zaken Robin Cook aan Israel is gisteravond uitgedraaid op een harde botsing met premier Benjamin Netanyahu over de status van Jeruzalem.

Uit protest tegen de handdruk die Cook de Palestijnse volksvertegenwoordiger Salah Ta'amari uit Bethlehem gaf nabij de omstreden joodse woonwijk-in-aanbouw Har Homa gelastte Netanyahu een diner en een gezamenlijke persconferentie met de Britse gast af. Ook liet hij aankondigen het gesprek met Cook, die mede uit naam van de Europese Unie naar Gaza en Israel was gekomen in de hoop het vredesproces nieuw leven in te blazen, te bekorten. Netanyahu's belangrijkste adviseur zei vandaag dat Cooks “provocerende acties de EU voor eens en voor altijd ongeschikt hebben gemaakt als bemiddelaar in het Midden-Oosten.”

Netanyahu was woedend omdat Cook volgens Israel gemaakte afspraken over het bezoek aan Har Homa had geschonden en vlak bij deze heuvel in Zuid-Jeruzalem, nabij Bethlehem, de Palestijnse volksvertegenwoordiger ontmoette. Opwinding straalde na het gesprek met Cook van Netanyahu af. “De kwestie-Jeruzalem is van fundamenteel belang in onze ogen”, onderstreepte hij. “Het is van belang voor ons om iedere gast in Jeruzalem en iedereen die wil bijdragen aan het vredesproces te informeren dat Israel soeverein is in Jeruzalem en dat zal blijven.”

Cook ontkende met Israel te zijn overeengekomen zich bij Har Homa uitsluitend door Danny Naveh, de secretaris van de regering, te zullen laten voorlichten over de Israelische bouwplannen. In de stromende regen ging Cook gistermiddag de wachtende Palestijnse delegatie bij Har Homa tegemoet. “Antisemiet, ga naar huis”, jouwden extreem-nationalistische Israelische demonstranten naar de Brit. Cook knikte instemmend toen Salah Ta'amir uitlegde dat Israel bij Har Homa op in 1967 van Bethlehem afgenomen gebied bouwt.

Cook, die het afgezegde diner later met een grap afdeed - “ik heb al drie vier-gangen maaltijden gehad sinds ik in het Midden-Oosten arriveerde” - omschreef Har Homa als “een nederzetting en daardoor zoals alle nederzettingen (in bezet gebied) als een obstakel voor de vrede”. De Israelische media citeren vanmorgen een Britse ambtenaar in het gevolg van Cook die Netanyahu's gedrag “een overreactie” noemde. “Dat betekent weinig goeds voor de toekomst”, zei deze Brit.

De Palestijnse leider Yasser Arafat sprak van “abnormaal en provocerend” Israelisch gedrag. Eerder op de dag had Cook staande naast Arafat in Gaza de Israelische nederzettingenpolitiek scherp aangevallen.

    • Salomon Bouman