Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over pijnbestrijding bij terminale patiënten met een bezoek aan een verpleeghuis dat vooroploopt in deze zogeheten palliatieve zorg. Tevens gesprekken met patiënten, familieleden en verplegend personeel. Ned.2, 17.35-18.43u.

Het blauwe licht. Televisiebeelden van buitensporig eten, drinken en haten met reacties hierop van schrijfster Renate Dorrestein en oud-hoofdredacteur van Het Parool Sytze van der Zee. Ned.3, 19.58-20.36u.

Nova. Gesprek met nazi-speurder Simon Wiesenthal naar aanleiding van het document van het Vaticaan over de holocaust en een portret van de Britse minister van Buitenlandse Zaken Robin Cook die na zijn bezoek aan de joodse nederzetting Har Homa in conflict is gekomen met Israel. Ned.3, 22.29-22.59u.

Nieuwland. Laatste aflevering van een serie over asielzoekers in Nederland, is een debat o.l.v. oud-hoofdredacteur van NRC Handelsblad Ben Knapen over de moreel-ethische kanten van het vluchtelingenvraagstuk met voormalig president van Duitsland Richard von Weizsäcker, de weduwe Graça van de voormalige president van Mozambique Samora Machel, schrijver György Konrád en hoogleraar asielrecht Guy Goodwin-Gill. Ned.1, 22.25-23.19u.

DOCUMENTAIRES

De keerzijde van employability. Multi-inzetbaar, bijscholing en inspelen op nieuwe technieken lijkt allemaal zo mooi en vanzelfsprekend. Hoe gaan medewerkers om met cursussen die opeens verplicht worden? In de praktijk blijkt dat wie niet wil bijleren verdwijnt naar een Melkertbaan of werkloosheid. Ned.3, 21.03-21.27u.

De Onvergetelijke Willy Alberti. Slot van een tweeluik over leven en werk van volkszanger Willy Alberti. O.a. dochter Willeke en zoon Tonny praten over hun herinneringen, geïllustreerd met interviews, tv-optredens en fragmenten uit het privé-archief. Ned.1, 21.05-22.00u.

Kaap de Goede Hoop. Magazine met portretten van de directeur van de Stichting Humanitas Rotterdam Hans Becker, Atty en Henk Hammer van Artsen zonder grenzen en het project De Omslag van Justitie waarbij criminele jongeren een kans krijgen terug te keren in de maatschappij. Ned.3, 21.27-21.53u.

Crimewatch file. Serie over politieonderzoek. Een zwemcoach misbruikte tussen 1976 en 1992 de meisjes onder zijn hoede. Een uitbarsting op een feestje zorgde ervoor dat er een onderzoek ingesteld werd. De politie ontdekte een spoor van gebroken dromen en seksueel misbruik. BBC1, 23.10-24.00u.

MUZIEK

Jazz 606. Wekelijks jazzmagazine live vanuit de 606 Club in Chelsea. Lemn Sissay en zijn groep Firepeople ontvangen onder meer Georgie Fame (ooit Animals), Andy Sheppard's Moving Image en de Tough Tenors. BBC2, 0.20-1.00u.

SPORT

Champions league. Rechtstreeks verslag van de kwartfinale in de Champions league tussen Manchester United en Monaco. Ex-trainer Johan Cruijff analyseert de wedstrijd. Na afloop een uitgebreide samenvatting van Real Madrid-Leverkusen. Ned.2, 20.35-23.30u.

AMUSEMENT

Teevee Studio. Rémi van der Elzen kijkt met Jeroen Krabbé terug op de afgelopen televisieweek. Aan de hand daarvan komen ook leven en carrière van de acteur/regisseur aan bod. Ned.1, 23.19-23.54u.

JEUGDTELEVISIE

Groot Licht. Nieuw jeugdmagazine dat wetenschappelijke vraagstukken begrijpelijk probeert te maken. Met presentator Johan die aan het plafond wil hangen zonder te vallen en presentatrice Yvon die uitlegt hoe je de zwaartekracht kunt overwinnen. Ned.1, 17.28-17.53u.

KUNST

Hardtalk. Interview met acteur Tom Wilkinson die een rol speelt in de film The Full Monty over werkloze mijnwerkers die in navolging van de Chippendales ook gaan strippen. De film is genomineerd als de beste film voor de Oscar-verkiezingen. BBC World, 20.30-21.00u.

Laat op de Avond na een korte Wandeling. Sommige kunstenaars gebruiken paranoia als drijvende kracht. Hoe werkt een (voormalig) ziektebeeld als bron van inspiratie? Verder: Zijn wij eigenlijk wel paranoïde genoeg? Ned.3, 23.23-0.14u.

Films en Sterren. Gesprek met Andie MacDowell, die een hoofdrol speelt in Am Ende der Gewalt (The end of violence) van Wim Wenders. Verder aandacht voor The Iron Mask, spelend in het Frankrijk van Lodewijk XIV. De film - met coming man Leonardo di Caprio - verdreef in de VS deze week Titanic van de eerste plaats. Veronica, 22.15-22.50u.

FILM

Diggstown (Michael Ritchie, 1992, VS). Pittige maar betrekkelijk lichtvoetige actiefilm. Oplichter James Woods sluit weddenschap met Texaanse schurk Bruce Dern. Kan Louis Gossett jr. in een etmaal tien bokswedstrijden winnen? Veronica, 20.30-22.15u.

Fort Saganne (Alain Corneau, 1984, Frankrijk). Koloniaal drama. Luitenant Gérard Depardieu gedijt anno 1991 bij de Franse troepen in de Sahara, maar dan ontmoet hij tijdens kort verblijf in Parijs schrijfster annex feministe Cathérine Deneuve. TV5, 22.35-0.30u., Frans ondertiteld.

Always (Steven Spielberg, 1989, VS). Zie film-vooraf. BBC1, 24.00-2.00u.

Ten Thousand Bedrooms (Richard Thorpe, 1957, VS). Onbeduidende muzikale komedie met Dean Martin als Amerikaanse miljonair die een Romeins hotel koopt en de liefde vindt. Duitsl.1, 1.00-2.50u., nagesynchroniseerd.

Die Unschuld vom Lande (Rudolf Schündler, 1957, West-Duitsland). Blijspel over onschuldige dorpsschone die de Berlijnse theaterwereld betreedt. Met Theo Lingen, Bibi Johns. Morgen, Duitsl.2, 9.03-10.30u., zwart-wit.