Schalke slechts morele winnaar tegen Inter

GELSENKIRCHEN, 18 MAART. Een orkaan van lawaai begeleidde het wanhoopsschot van de Belgische invaller Goossens. De 56.000 toeschouwers in het Parkstadion hadden negentig minuten gezongen en geschreeuwd voor dat ene doelpunt van Schalke 04 tegen Internazionale. In de blessuretijd van de tweede helft werd de smeekbede beantwoord.

Schalke dwong een verlenging af, maar Inter bleek nog niet verslagen. Na een paar minuten in de extra speeltijd maakte de Nigeriaanse verdediger West de beslissende gelijkmaker. Door de 1-0 in Milaan en de 1-1 in Gelsenkirchen plaatste Inter zich gisteravond voor de halve finales van het UEFA-Cuptoernooi.

Inter nam revanche voor de nederlaag in de UEFA-Cupfinale van vorig seizoen. Schalke kreeg zijn eerste tegentreffer in eigen stadion na ruim 930 minuten Europees bekervoetbal. Maar de kopbal van West kon de stemming niet meer verpesten. De supporters van Schalke lieten hun moegestreden helden niet in de steek. Ze bleven zingen en schreeuwen, hoewel ze waarschijnlijk niet meer in een mirakel geloofden. Steht auf wenn ihr Schalke seid, klonk het op de blauw-wit gekleurde tribunes.

De uitschakeling werd niet als een vernedering ervaren. Niet door de supporters en zeker niet door de verliezende trainer. “We zijn natuurlijk teleurgesteld, maar vooral heel trots op deze prestatie”, zei de Nederlander Stevens na afloop. “We hebben met bravoure gespeeld. Niemand hoeft zich hiervoor te schamen. Ik verwacht dat deze prestatie motiverend zal werken op de komende competitieduels. We moeten nog acht keer aan de bak in de Bundesliga en zullen alles geven wat in onze mogelijkheden ligt.”

Volgens Stevens was Schalke de morele winnaar. Zijn elftal had in beide wedstrijden tegen Inter gedomineerd en de betere kansen gecreëerd. Zonder technisch vernuft, maar met een tomeloze inzet hadden de Duitse bekerhouders de Italiaanse tegenstanders partij geboden. Schalke had gisteren een groot veldoverwicht en kreeg ook de beste mogelijkheden, hoewel Stevens meer kansen had genoteerd dan de neutrale toeschouwer. De Belgische middenvelder Wilmots schoot een keer voorlangs. De Duitse aanvaller Max schoot twee keer naast. Een andere keer liet hij de bal in kansrijke positie van zijn schoen springen.

Inter kreeg in de reguliere speeltijd nauwelijks kansen. Er is veel gescheven over de nieuwe aanpak van trainer Simoni, maar goed beschouwd is de spelopvatting van Inter in de laatste 35 jaar nauwelijks veranderd. Alle opvolgers van de Argentijnse trainer Herrera borduren voort op zijn befaamde catenaccio, het grendelsysteem waarmee Inter zoveel successen behaalde. De verdedigende speelstijl moet voor attractieve aanvallers als Ronaldo, Zamorano en Kanu frustrerend zijn; ze worden nauwelijks ondersteund en krijgen niet de kans hun kwaliteiten volledig uit te buiten.

Ronaldo kreeg gisteravond geen voet aan de grond tegen de beperkte maar nuttige Duitse mandekker Eigenrauch. Elk balcontact van de Braziliaanse sterspeler ging gepaard met een striemend fluitconcert en naarmate de wedstrijd vorderde kreeg Ronaldo steeds minder aanspeelbare ballen. Eigenrauch had nauwelijks overtredingen nodig tegen de beste voetballer ter wereld. Gegen Yves hast du keine Chance, zongen de supporters toen Ronaldo aan het einde van de verlenging werd vervangen.

De uitblinkersrol van anti-held Eigenrauch werd door Stevens wel gesignaleerd maar niet met nadruk vermeld. In het kader van de teambuilding weigert de trainer zijn spelers in het openbaar te complimenteren. “Alle 25 spelers, ook de jongens op de tribune, verdienen een standbeeld.” Stevens reageerde ook buitengewoon geprikkeld op de suggestie dat Ronaldo zo matig had gepresteerd. “We hebben niet tegen FC Ronaldo gespeeld maar tegen Inter.”

Als het volume van de aanmoedigingen als graadmeter dient, krijgt Eigenrauch de prijs voor de populairste speler. De Nederlander Eijkelkamp verdient een eervolle vermelding, want telkens als de lange slungel uit Dalfsen een Italiaanse verdediger in de luren legde, kreeg hij een open doekje. En toen de uitgeputte Eijkelkamp halverwege de tweede helft werd vervangen door Goossens, kreeg hij een staande ovatie. De supporters van Schalke toonden hun waardering voor het betere kaatswerk. “Hier doe je het allemaal voor. Op deze manier kan ik wel honderd worden”, zei de 33-jarige Eijkelkamp.

Volgens de Nederlandse middenvelder Van Hoogdalem, die bij Schalke op waarde wordt geschat als gaatjesvuller, is de steun van het publiek “eigenlijk niet te beschrijven”. Bij RKC en Roda JC kreeg hij wel eens de handen op elkaar, bij Schalke beleeft hij een cultuurshock. “De mensen brengen je hier in hogere sferen. Met zo'n publiek kun je niet slecht voetballen. Ik krijg er elke keer weer een kick van. Thuis of uit, het maakt niet uit. In Milaan zaten er ook tienduizend man op de tribunes.”

De eerste wedstrijd in het San Siro-stadion is achteraf beslissend geweest. Schalke verzuimde te scoren en verloor de wedstrijd door een bevlieging van Ronaldo. In de return kon Inter vertrouwen op zijn solide verdediging, met de 34-jarige Bergomi als centrale stoorzender. De aanvoerder heeft inmiddels 106 wedstrijden op Europees clubniveau gespeeld, een record dat niet snel zal worden verbeterd. Als Bergomi ook de halve eindstrijd overleeft, speelt hij over twee maanden zijn vierde UEFA-Cupfinale in een tijdsbestek van acht jaar.

“Dus moet je mij niet gaan vertellen dat Inter geen topclub is. Kijk alleen maar naar hun begroting en hun spelersarsenaal”, sprak Stevens na afloop. Even later stond de Limburgse mijnwerkerszoon met een groot glas bier in de hand tussen de supporters. Ze zongen hem toe en probeerden hem tevergeefs op de schouders te nemen.

    • Jaap Bloembergen