Protest van studenten Indonesië houdt aan

JAKARTA, 18 MAART. Duizenden studenten hebben vandaag gedemonstreerd op de campus van de Muhammadiyah universiteit in Surakarta, Midden-Java, tegen de samenstelling van het nieuwe Indonesische kabinet.

Gisteren raakten zeker 20 studenten gewond in Surakarta toen zij door soldaten werden verhinderd de straat op te gaan. Vandaag verbrandden verder studenten van de Trisakti-universiteit in Jakarta dollarbiljetten uit protest tegen het regeringsbeleid.

Formeel zijn samenscholingen van meer dan vijf mensen verboden, maar de demonstraties worden oogluikend toegestaan. Zeker sinds de stafchef van de Indonesische strijdkrachten, de pas tot minister van Defensie benoemde generaal Wiranto, vorige week verklaarde bereid te zijn een dialoog aan te gaan met de studenten. Vandaag herhaalde de generaal zijn eerdere verklaring door te zeggen dat die “beslist geen loze belofte” was geweest. “Studenten staat het vrij hun denkbeelden te verwoorden, zolang zij anderen daarbij maar niet storen,” aldus Wiranto vandaag. Ook de nieuwe minister van Onderwijs, Wiranto Arismunandar, zei dat het toelaatbaar is dat studenten bijeenkomsten houden. Maar hij spoorde hen ook aan hun bezwaren op papier te zetten en oplossingen aan te dragen.

De studenten demonstreren sinds maandag voornamelijk tegen de samenstelling van het nieuwe kabinet omdat daar teveel vrienden en familieleden van de president in zouden zitten. Kennelijk met de bedoeling beschuldigingen van corruptie te ontzenuwen, werd gisteren na afloop van de eerste bijeenkomst van het nieuwe kabinet bekend gemaakt dat de ministers verplicht zijn hun persoonlijke vermogen op te geven aan coördinerend minister Ginandjar Kartasasmita. Ook schenken de president, de vice-president, alle ministers en hoge ambtenaren een jaarsalaris ter bestrijding van armoede. Het geld wordt gestort in een fonds dat wordt beheerd door Soeharto's dochter Tutut, de nieuwe minister van Sociale Zaken.