Overlevingskans TV West nu uiterst klein

DEN HAAG, 18 MAART. De overlevingskansen van de regionale televisiezender TV West lijken uiterst klein te zijn geworden. Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben een voorstel gedaan om een bedrag van 1,2 miljoen aan de zender ter beschikking te stellen, maar een meederheid van de Statenleden zou tegen het voorstel zijn dat vrijdag wordt behandeld.

De noodlijdende zender kwam vorige maand in de problemen toen aandeelhouders Wegener, Casema, De Telegraaf en PCM (uitgever van onder meer deze krant) lieten weten de steun aan TV West te zullen staken als de overheid geen subsidie zou verlenen. Uiteindelijk werd besloten de zender in ieder geval tot 31 maart in de lucht te houden, in afwachting van een besluit van de provincie, de gemeente Den Haag en staatssecretaris Nuis (Media).

De verschillende overheden maakten gisteren bekend dat ze gezamenlijk een bedrag van 4,8 miljoen gulden in de zender willen steken, zodat TV West tot 1 maart 2000 kan blijven uitzenden. De provincie en het Rijk zouden garant staan voor elk 1,2 miljoen gulden, de gemeente is bereid 2,4 miljoen gulden over te maken. Provinciale Staten van Zuid-Holland moeten echter aanstaande vrijdag nog de goedkeuring aan het plan geven. Als in de Staten wordt besloten geen geld beschikbaar te stellen, is de steun van gemeente en rijk ook van de baan. TV West zal dan na 31 maart verdwijnen.

De drie gedeputeerden van de VVD hebben het voorstel van de Gedeputeerde Staten niet ondersteund, omdat ze bevreesd zijn dat de provincie dan mee zou werken aan 'verlies-financiering'. Volgens een onderzoek naar de levensvatbaarheid van de zender zou een zeven à acht miljoen gulden voor de zender nodig zijn. De verwachting is dat de VVD, met 28 zetels van de 83 zetels in de Provinciale Staten, net als de kleine christelijke fracties (zeven zetels) vrijdag tegen zullen stemmen. Ook D66 (acht zetels) zou ook weinig zien in het huidige voorstel. Het CDA en de PvdA (samen 29 zetels) zullen wel voor stemmen.