Onregelmatigheden in stembus Armenië

JEREVAN, 18 MAART. Internationale waarnemers hebben ernstige kritiek geuit op de gang van zaken bij de presidentsverkiezingen van maandag in Armenië.

De waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) constateerden ongerelmatigheden bij vijftien procent van alle stembureaus. Volgens een verklaring van de OVSE voldeden de verkiezingen niet aan de internationale normen en moeten er voor de tweede ronde van de verkiezingen, over twee weken, “aanzienlijke verbeteringen” worden aangebracht, willen ze als vrij en eerlijk worden aangemerkt.

In een verklaring hebben diverse Armeense presidentskandidaten gezegd dat op grote schaal is gefraudeerd. In de verklaring laten ze er weinig twijfel aan bestaan wie dat naar hun oordeel heeft gedaan: Robert Kotsjarian, premier en waarnemend president sinds het aftreden van Levon Ter-Petrosian in januari. Onder de protesterende kandidaten bevindt zich Kotsjarians belangrijkste rivaal, Karen Demirtsjan.

Volgens de nog steeds voorlopige uitslagen, gebaseerd op 75 procent van de uitgebrachte stemmen, kreeg Kotsjarian in de eerste ronde 38,8 procent van de stemmen en Demirtsjan 30,5 procent. Zij zullen het in de tweede ronde tegen elkaar opnemen. De communist Sergej Badalja staat derde met 12,4 procent. (Reuters)