Nederlandse tv is voor dommertjes

Frankrijk kent ieder jaar een Feest van de Muziek: lokale overheden organiseren openluchtconcerten op vrijwel elke open ruimte, particulieren op elke straathoek - het geheel ondersteund door een of meer landelijke tv-zenders.

In hetzelfde stramien vindt vrijdag en zaterdag a.s. voor het eerst het Feest van het Internet plaats. Op straat zal daarvan niet veel te merken zijn. Elke zichzelf respecterende Franse website organiseert echter een debat on line of een ontmoeting met een bekende persoonlijkheid.

De feestelijkheden beginnen morgenavond op Arte, waar meer dan vier uur (20.45-00.45 uur) aandacht zal worden besteed aan de stormachtige ontwikkeling van het medium Internet: nog maar luttele jaren geleden een aardigheidje voor techneuten, inmiddels een levensbehoefte voor velen.

Arte pakt de zaken grondig aan: Internet op school, Internet in de wieg, onderwijservaringen in Singapore, de vertrouwdheid (of niet) van politici met Internet, rol van Internet in de geld- en effectenhandel, de Nasdaq, juridische problemen, politie-toezicht, deregulatie van telefoontarieven, Bill Gates, handel via Internet, congestie op datalijnen en strategieën hiertegen.

Arte is geenszins de enige Franse televisiezender die het feest meeviert. Met name is er natuurlijk C:, een station dat ook de rest van het jaar uitsluitend is gewijd aan computer- en Internet-zaken. C: is een abonneezender die voor abonnees van Canalsatellite (een digitaal satelliet- en kabelpakket van het Franse Canal+) vijftig frank per maand, oftewel bijna twee Nederlandse tientjes kost.

Daarvoor ontvangt de kijker dan de gehele dag televisieprogramma's over computeraangelegenheden en de mogelijkheid tot het downloaden van software: een volledig computerprogramma per maand, demo's van spelletjes, en veel freeware (op Internet kosteloos beschikbare programma's, die via C: veel sneller kunnen worden binnengehaald dan per telefoonlijn of ISDN).

De digitale satelliettuner van Canalsatellite of de zgn. settopbox waarmee het station C: op sommige Franse kabelnetten kan worden bekeken, zijn daartoe voorzien van een uitgang die op de computer kan worden aangesloten. Binnenkort gaat Canalsatellite ook supersnelle Internet-aansluiting per satelliet aan particulieren aanbieden.

Hoe C: in de praktijk bevalt, kan ik niet vertellen. Want als gevolg van achterlijke Europese regelgeving op televisiegebied, is het wel degelijk mogelijk om betaalde diensten die in één land van de Europese Unie worden aangeboden, aan ingezetenen van een ander EU-land te weigeren. Dus is het niet mogelijk in Nederland op wettige wijze een abonnement te nemen op C: of andere zenders van Canalsatellite.

En over de Nederlandse alternatieven kunnen we kort zijn: sinds het Nederlandse Canal+ het programma Cyberflash heeft stopgezet (omdat de vervaardiging van afleveringen in Frankrijk is gestaakt), kent de Nederlandse televisie in het geheel geen uitzendingen meer over computers of Internet.

Nederland een klein maar dapper land, dat het traditioneel van verbindingen en hoogwaardige communicatie moet hebben? Laat me niet lachen. Nog geen halfuurtje per week kan er af voor de honderdduizenden Nederlanders die on line zijn. De Nederlandse televisie is voor dommertjes. Wie de Franse taal enigszins machtig is, kan - schrale troost - de komende dagen en ligne een beetje mee feestvieren.

Arte is van 14.00 tot 03.00 uur digitaal beschikbaar via Astra (19,2 graden oost): 12.663 GHz., h. (Duitse versie) en 12.207 GHz., v. (Franse versie). Vanaf 19.00 uur zijn analoge versies beschikbaar via Astra (10.714 GHz., h., Duits) en Eutelsat/Hotbird (13 graden oost, 11.080 GHz., v.,Frans.) De website van Arte: www.arte-tv.com

    • Raymond van den Boogaard