Na Spartak wacht Amsterdammers botsing met broers De Boer; 'Ajax overleeft ons vertrek wel'

MOSKOU, 18 MAART. De stellingen zijn betrokken en beide partijen bij Ajax geven geen duimbreed toe. “Ik reken erop dat ik mijn laatste Europa Cup-wedstrijd voor Ajax heb gespeeld”, zei Ronald de Boer, in navolging van zijn tweelingbroer Frank. Het laconieke commentaar van coach Morten Olsen: “Ik heb met beiden gesproken. Ik wil ook zo veel, maar niet alles kan. Frank en Ronald de Boer blijven gewoon. Dat weet ik zeker.”

Die woorden van Olsen hebben uiteraard niet zo veel betekenis en Ronald de Boer had ook niets anders verwacht van zijn coach. “Olsen houdt zich bezig met het beleid op langere termijn. Hij gaat ervan uit dat wij aan ons contract worden gehouden. Ik beschouw het als een compliment dat Frank en ik als onmisbaar word beschouwd en ik realiseer me heel goed dat ons vertrek een fikse aderlating betekent voor het elftal. Maar Ajax is niet alleen afhankelijk van de broertjes De Boer. Ons vertrek overleven ze ook wel weer.”

Ook volgens aanvoerder Danny Blind hoeft het afscheid van een generatie niet meteen te leiden tot de ondergang van Ajax. “Ik kan me nog herinneren hoe iedereen in 1992 reageerde op het vertrek van Bergkamp en Jonk. Dat zou een ramp zijn voor Ajax, maar vanaf dat moment hebben we alleen nog maar gewonnen. De cultuur van Ajax wordt niet bepaald door enkele spelers. De media spreken graag over de bewakers van het Ajax-systeem. Maar telkens zijn er spelers bij gekomen die dat - zij het met enkele aanpassingen - konden uitvoeren. Zo somber hoeven we de toekomst dus niet in te zien.”

De kans dat de 36-jarige Blind nog een jaar bijtekent, wordt in Amsterdam klein geacht. “Ik zou me kunnen voorstellen dat het bestuur snel met mij om de tafel gaat zitten”, zei Blind. “In weerwil van eerdere berichten heb ik nog niets beslist. Ik speel nu goed, de vraag is of ik nog de motivatie kan opbrengen dat ook volgend seizoen na te streven. Ik wil niet als eerste het mikpunt worden van kritiek.”

Coach Morten Olsen wil zijn gids op het veld graag nog een jaar behouden en dat geldt voor een andere dertiger, Michael Laudrup. Routinier Rudy vormde ook gisteravond in Moskou één van de dissonanten in het elftal van Ajax, ook Melchiot en Gorré zitten aan hun plafond en het valt dus te begrijpen dat de deur voor de gebroeders De Boer hermetisch gesloten blijft. “Want Ajax wil ook volgend seizoen positief, aanvallend én creatief blijven voetballen”, verkondigde Olsen.

Toch klonk in zijn visie al berusting door. “Sinds het Bosman-arrest is het bijna ondoenlijk nog een ploeg op te bouwen door het drukke verkeer op de spelersmarkt. Ik vind dat Ajax zich nog steeds manifesteert aan de top van Europa. Of ik in Moskou ook spelers heb gezien die dat niveau niet halen? Daar geef ik geen commentaar op.”