Ministers EU akkoord met verdrag VS

BRUSSEL, 18 MAART. De Europese ministers van Landbouw, die maandag en gisteren bijeen waren in Brussel, hebben ingestemd met de ratificatie van een handelsverdrag met de Verenigde Staten. Dit zogeheten equivalentie-akkoord moet de handel in dierproducten ter waarde van ettelijke miljarden guldens per jaar gaan vergemakkelijken, zo is in Brussel meegedeeld.

De vijftien ministers verklaarden met het akkoord te kunnen instemmen zodra Washington een aantal mondelinge toezeggingen daadwerkelijk in de verdragstekst heeft aangepast, zo lichtte Commissie-woordvoerder Gerard Kiely gisteren toe. Het gaat er daarbij vooral om op welk moment de Verenigde Staten een Europees land al dan niet de status van 'dierziekte-vrij' geven. Op dit ogenblik is niet duidelijk hoe de VS verschillende Europese lidstaten op dat punt kwalificeren.

Een werkgroep van de Europese Commissie had in april 1997 na jarenlang overleg met het Amerikaanse ministerie van Landbouw al een concept-akkoord bereikt over de tekst voor een akkoord, dat voorziet in het aanhouden van uniforme eisen die aan dierlijke importproducten worden gesteld, aan beide zijden van de Atlantische Oceaan. Eind vorig jaar raakten de gesprekken op ministerieel niveau toch in een impasse, omdat de VS ineens eenzijdig regels had gesteld aan de importen van vlees uit bepaalde EU-lidstaten, waar een dierziekte was uitgebroken. Het heeft de onderhandelaars opnieuw drie maanden gekost om tot een oplossing te komen.

Het akkoord erkent wederzijdse erkenning van veterinaire inspecties, waarbij dezelfde hygiëne-standaarden worden gehanteerd. De handel wordt nu nog voortdurend geblokkeerd door het hanteren van verschillende criteria. De omvang van de handelsstromen is dan ook tot nu toe beperkt gebleven tot een totale waarde van zo'n anderhalf miljard dollar over en weer.

Het akkoord heeft geen betrekking op pluimvee. De EU kan niet instemmen met het Amerikaanse gebruik om geslacht pluimvee te ontsmetten met water en chloor. De EU vindt dat besmette kippen moeten worden vernietigd. Daardoor komt jaarlijks voor vijftig miljoen dollar aan Amerikaans pluimvee-vlees de EU niet in.