Ispat koopt staalfabriek VS voor 2,8 miljard

ROTTERDAM, 18 MAART. De Indiase staalproducent Ispat neemt het Amerikaanse bedrijf Inland Steel Company over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1,4 miljard dollar, ruim 2,8 miljard gulden.

Ispat wordt door deze overname de achtste staalproducent in de wereld. De staalproductie van het bedrijf bedroeg vorig jaar 12,5 miljoen ton, goed voor een omzet van 4,6 miljard dollar. Daarmee is het concern twee keer zo groot als Hoogovens, dat jaarlijks 6 miljoen ton staal fabriceert. Het IJmuidense bedrijf, dat zich ook in aluminium heeft gespecialiseerd, is daarmee een middelgrote speler onder de staalproducenten.

Ispat betaalt 650 miljoen dollar voor de gewone aandelen en 238,2 miljoen dollar voor de preferente aandelen van Inland Steel Company. Ispat zal ook de schuld van 230,7 miljoen dollar overnemen, die Inland Steel Company verschuldigd is aan het moederbedrijf Inland Steel Industries. De schuld aan derden, goed voor 307,9 miljoen dollar, zal Ispat ook betalen.

Ispat is het staalbedrijf van de Indiase ondernemer Lakshmi Mittal, die 80 procent van de aandelen in handen heeft. Hij kocht het slecht draaiende bedrijf in 1989 van zijn oudste broer. Met Ispat (Hindoestaans voor staal) kocht hij staalfabrieken op in Mexico, Trinidad, Canada, Duitsland en Ierland, waar Ispat zich vooral toelegde op het herstructureren van de noodlijdende staalbedrijven. Wat dat betreft toonde Ispat ook belangstelling voor Nedstaal in Alblasserdam, een al jaren sukkelende dochter van het Duitse staalconcern Thyssen.

Met de aankoop van Inland Steel Company heeft Ispat zich een belangrijke positie verschaft op de Amerikaanse staalmarkt, volgens directeur Mittal de belangrijkste doelstelling van de transactie. De overname moet nog worden goedgekeurd door de kartelautoriteiten in de VS. Ook moet nog overeenstemming worden bereikt met de vakbond United Steelworkers. Ispat hoopt die zaken de komende maanden af te ronden.

Vorig jaar augustus kreeg Ispat tegelijkertijd een notering aan de effectenbeurzen van Amsterdam en New York. Met de verkoop van 25 miljoen aandelen werd een bedrag van 1,44 miljard gulden uit de markt gehaald.

Ispat heeft geen enkele binding met Nederland, buiten de statutaire vestiging van de holding in Nederland. Daardoor kan Ispat profiteren van het Nederlandse belastingklimaat voor houdstermaatschappijen.

Vanochtend steeg de koers van Ispat op de Amsterdamse beurs met vier dubbeltjes naar 53,40 gulden.